Τρία εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου για την παραλιακή ζώνη

Τόσο θα κοστίσει η εκπόνηση της αρχικής προμελέτης για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου...

Με χρήματα του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και συγκεκριμένα 3 εκατ. ευρώ θα εκπονηθεί η αρχική προμελέτη (Master Plan) για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου (παραλία Καλλιθέας - Μοσχάτου - Παλαιού Φαλήρου).

Η δωρεά του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Όρμου, αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπόνηση της προμελέτης και είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα.

Το ΚΠΙΣΝ, συνολικού κόστους 566 εκατ. ευρώ, αποτελεί, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες περιβάλλονται από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. To ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την ολοκλήρωση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.