ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για να ξηλωθεί το δίκτυο Ξηρού-Πυρήνων

Σαρωτικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για να ξηλωθεί το δίκτυο Ξηρού-Πυρήνων

Δύο συλλήψεις στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη, έγιναν εχθές από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο των ερευνών που συνεχίζονται για τον Χριστόδουλο Ξηρό και τυχόν οπλισμό σε σπίτια, ενώ ένα ακόμη άτομο αναζητείται στην Αθήνα.

Οι αρχές, στα πλαίσια των σαρωτικών ερευνών για τον Χριστόδουλο Ξηρό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έλεγξαν σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν τρεις συλλήψεις.

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο Λεκανοπέδιο εκτείνεται από τα Εξάρχεια και τον Κολωνό, μέχρι τους Αμπελόκηπους και τα Ιλίσια. Στόχος να βρεθεί το κρησφύγετο του Χριστόδολου Ξηρού και να μην του δοθεί η δυνατότητα να οργανώσει και να εκτελέσει κάποιο πιθανό χτύπημα.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η μια σύλληψη, έγιναν έρευνες σε έξι σπίτια και στην Αθήνα, όπου έγιναν δυο συλλήψεις, σε τέσσερα. Ένα ακόμα άτομο αναζητείται, ενώ όλοι οι συλληφθέντες ανήκουν στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν τέσσερα σπρέι πιπεριού, ένα όπλο με φυσίγγια, ένα φυσίγγιο 9 χιλιοστών, μια μεταλλική ράβδος, μια αντιασφυξιογόνος μάσκα, τρεις υπολογιστές, διαδικτυακές αναρτήσεις της FAI και διάφορα έντυπα.

Προτεραιότητα να ξηλωθεί το δίκτυο προστασίας του Ξηρού

Καθώς οι αρχές συνδέουν σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ επικρατεί η βεβαιότητα ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός οργάνωσε τη φυγή του από τον Κορυδαλλό σε συνεργασία με τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» και τα ασύλληπτα μέλη τον βοήθησαν να διαφύγει και να κρυφτεί.

22012014ksiros2b

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα δίκτυο «ταχυδρόμων» το οποίο βρίσκεται εκτός φυλακής και μετέφερε σημειώματα και πληροφορίες τόσο στα φυλακισμένα μέλη όσο και στον Ξηρό, όταν άρχισε η συνεργασία μαζί του.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ, εξαιτίας του φόβου των παρακολουθήσεων οι προφυλακισμένοι έστελναν στα επισκεπτήρια και με τη μέθοδο χέρι με χέρι χειρόγραφα σημειώματα που έφταναν εκτός φυλακών.

Το «δίκτυο των ταχυδρόμων» όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί που βρίσκεται έξω από τη φυλακή πρέπει να είναι αυτό που οργάνωσε και εκτέλεσε την απόδραση Ξηρού, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει κρησφύγετο στον καταζητούμενο δραπέτη.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Ξηρός κρύβεται σε κάποιο παλιό σπίτι στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και με τους συνεχόμενους ελέγχους προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιες ρωγμές σε αυτό το καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Επικήρυξη 4 εκατομμύρια ευρώ για τους καταζητούμενους

Η ελληνική αστυνομία προχώρησε σήμερα και μια ακόμη κίνηση με σκοπό να ασκήσει πίεση στο δίκτυο Ξηρού – Πυρήνων, καθώς επικήρυξε για 4 εκατομμύρια ευρώ τους Χριστόδουλο Ξηρό, Νίκο Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα και τους δολοφόνους των Φουντούλη, Καπελώνη.

22012014roupa1b
22012014maziotis3b

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου η αμοιβή θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή των τρομοκρατών θα επιβεβαιωθούν με αδιάσειστα στοιχεία.

Διευκρινίζεται ότι η αμοιβή είναι 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

Μετάθεση για την διευθύντρια φυλακών Κορυδαλλού μετά το φιάσκο της απόδρασης

Μέσα σε αυτό το κλίμα απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού, η Μαρία Στέφη μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που έχει διαταχθεί σε βάρος της για τις άδειες και την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Καθήκοντα διευθύντριας των φυλακών του Κορυδαλλού αναλαμβάνει, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η κ. Χαρά Κουτσομιχάλη, διευθύντρια μέχρι σήμερα του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα Θηβών.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η έρευνα που έχει διαταχθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται στη διευκόλυνση των μετακινήσεων Ξηρού εντός της φυλακής και το λεγόμενο «πάρτι της Πρωτοχρονιάς».

Ήδη έχουν απολογηθεί οι δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουν κληθεί ακόμη επτά υπάλληλοι για να απολογηθούν. Η έρευνα θα ανατρέξει ένα χρόνο πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Κουφοντίνας κατά Ξηρού: «Ο κύκλος της 17Ν έχει κλείσει»

Η επικήρυξη των 4.000.000 για τους τρομοκράτες μοιράζεται ισόποσα

Μετατίθεται η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού

4 εκατ. ευρώ σε όποιον βρει Ξηρό, Μαζιώτη και Ρούπα

Κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα