ΕΛΛΑΔΑ

Πως μιλούσαν μεταξύ τους οι "νονοί" της νύχτας

Πως μιλούσαν μεταξύ τους οι "νονοί" της νύχτας
Ποια συνθηματικά χρησιμοποιούσαν - Πως επέλεγαν τους "στόχους"

Κουρτίνες, δικηγόρος, οικόπεδο και μακαρόνια ήταν κάποιες από τις λέξεις – κλειδιά που χρησιμοποιούσαν οι κακοποιοί που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση κυκλώματος εκβιαστών. Οι συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ έφεραν στο φως τους κωδικούς επικοινωνίας που είχαν μεταξύ τους τα μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτά από τις αστυνομικές αρχές.

Δικηγόρος = ο εκτελεστής
Δικαστήρια = το σημείο επίθεσης
Κουρτίνες = οι βόμβες
Καφές = η προστασία
Οικόπεδο = το αντίπαλο μαγαζί
Προπόνηση = η δοκιμαστική ενέργεια
Μακαρονάδα = το δηλητήριο
Ρούχα = η ταρίφα που έδιναν τα μαγαζιά για την προστασία
Ψαλίδια = το ποσοστό που έπαιρναν οι ίδιοι
Λαγός = το υποψήφιο θύμα
Κρέας ή φρούτα = οι κοπέλες που δούλευαν στα μαγαζιά
Cd ή μπλούζες = τα ναρκωτικά
Μοναστήρι = ο τόπος συνάντησης των «μπράβων»
Ρώσικα μπολ = οι χειροβομβίδες
Κέρατο = το περιπολικό
Προποτζίδικο = το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Διακόσια δεκαεφτά άτομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη, εκ των οποίων τα 70 αποτελούν βασικά μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με το πρόσχημα της «Παροχής Προστασίας».

Στον εισαγγελέα οι 15

Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκαν σήμερα 15 από τα άτομα που φέρονται να είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση.
Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα, καθώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε τηλεφώνημα για βόμβα, με αποτέλεσμα να διακοπεί.

50.000 ευρώ αμοιβή για δύο δολοφονίες

Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από 20 βασικά μέλη, εκ των οποίων οι τρεις αρχηγοί είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης παρείχαν «προστασία» σε 48 καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής, καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 800 έως 3.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, φέρεται να ευθύνονται για τις επιθέσεις με εκρηκτικό μηχανισμό στα νυχτερινά κέντρα, «Focus», «Terra Petra», «Polis Studio», «Θέα» και «Fever».

Παράλληλα, είχαν αναθέσει σε έναν «εκτελεστή» τη δολοφονία δύο αρχηγικών μελών των αντίπαλων εγκληματικών οργανώσεων με αμοιβή 50.000 ευρώ.

Επίσης, κατόπιν εντολών των δανειστών, με εκβιασμούς εισέπρατταν από επιχειρηματίες τα χρωστούμενα ποσά, ενώ προμηθεύονταν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους. Επιπλέον, φέρεται να διακινούσαν ναρκωτικά και άτομα με σκοπό την πορνεία.

Τέλος, εννέα μέλη της οργάνωσης είχαν επιτεθεί προκαλώντας σωματικές βλάβες σε ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Πετρούπολης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα δράστες συνεργάζονταν περιστασιακά με μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Η μεγάλη ληστεία στην Αλόννησο στο βιογραφικό της δεύτερης οργάνωσης

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 29 βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία ήταν αρχηγικά μέλη. Η οργάνωση αυτή παρείχε προστασία σε 130 καταστήματα - επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από 1.000 έως και τρεις χιλιάδες 3.000 ευρώ το μήνα.

Τα μέλη της δεύτερης οργάνωσης προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό προκείμενου να δολοφονήσουν τρία μέλη της αντίπαλης ομάδας, ενώ εμπλέκονται και σε υποθέσεις ναρκωτικών. Ωστόσο, φέρεται να βρίσκονται πίσω από την μεγάλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου άρπαξαν 1.000.000 ευρώ.

Τέλος, επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 ευρώ με γνήσια.

Παρείχαν "προστασία" διακινώντας ναρκωτικά

Έντεκα μέλη αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της τρίτης οργάνωσης που παρείχε «προστασία» σε 41 καταστήματα, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες και εισπράττοντας χρηματικά ποσά από 500 έως και 1.000 ευρώ το μήνα.

Η οργάνωση αυτή διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μελών της, τα οποία «εργάζονταν» στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν «προστασία». Τέλος, ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Επιχείρησαν να δολοφονήσουν μέλος αντίπαλης ομάδας

Σε 14 καταστήματα παρείχαν προστασία τα εννέα βασικά μέλη της τέταρτης οργάνωσης που εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών προκειμένου να αποσπάσουν ποσά από 500 ευρώ έως και 2.000 το μήνα. Οι δράστες κατηγορούνται για εμπόριο ναρκωτικών, ενώ φέρεται να προέβαιναν σε τοκογλυφίες. Ωστόσο, όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, τους απειλούσαν, ενώ πολλές φορές τους επιτίθονταν προκαλώντας σωματικές βλάβες.

Μέσα από την αστυνομική έρευνα, εξιχνιάσθηκε και η ένοπλη συμπλοκή η οποία είχε γίνει την 24-06-2010 στην Πλατεία Αγ. Ιωάννη Ριγανά Αγρινίου, μεταξύ των αρχηγικών μελών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης με μέλη αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, προέκυψαν βάσιμα στοιχεία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μέλους της αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαπραχθεί την ίδια ημέρα (24-6-2010) στην πόλη του Αγρινίου.

Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και αναζητουμένων, βάσει ενταλμάτων, κατηγορουμένων και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις.

Βαρύς οπλισμός στα χέρια των εκβιαστών

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
• Επτά πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
• Εννέα γεμιστήρες.
• Τετρακόσια πενήντα φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
• Το χρηματικό ποσό των 81.000 ευρώ.
• Μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κ.λπ.

Μεταξύ των εκβιαστών είναι πρόσωπα που είναι ήδη κατηγορούμενοι για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο της ΕΥΠ οι δολοφονίες Λαζαρίδη - Μαυράκη