ΕΛΛΑΔΑ

«Προεκλογική περίοδος» για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

«Προεκλογική περίοδος» για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου καλούνται οι δικηγόροι της Αθήνας να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και τους 24 συμβούλους του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για την επόμενη τριετία.


Tη διοίκηση του ΔΣΑ θα διεκδικήσουν επτά συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ένας μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και 280 υποψήφιοι σύμβουλοι.

Η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές έληξε με ευθύνη και επιμέλεια του γενικού διευθυντή του ΔΣΑ Χαράλαμπου Ναούμη. Η ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών, προέδρων και συμβούλων, έγινε στη συνέχεια από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο.

Στις εκλογές του ΔΣΑ, από τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ υποστηρίζονται συνδυασμοί, χωρίς όμως επίσημα να έχει δοθεί το χρίσμα στους υποψηφίους πρόεδρους τους, ενώ συμμετέχουν και αυτοαποκαλούμενοι ανεξάρτητοι συνδυασμοί, όπως και συνδυασμοί χωρίς επίσημη πολιτική χροιά.

Στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές της Αθήνας οι επτά συνδυασμοί που έχουν υποψήφιο πρόεδρο είναι: 1) Κοινωνία των Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο το σημερινό πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο ΝΔ, 2) Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο τον Άγγελο Βρεττό ΚΚΕ, 3) Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Γαλετσέλλη, 4) Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό, 5) Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλειο Παπαστεργίου ΣΥΡΙΖΑ, 6) Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Παριανό και Ανεξάρτητη Πρόταση με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Περάκη ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, στις εκλογές του ΔΣΑ κατέρχεται ως υποψήφιος πρόεδρος χωρίς συνδυασμό ο Βασίλης Αλεξανδρής (ΠΑΣΟΚ).

Οι έξι συνδυασμοί που κατέρχονται στις εκλογές χωρίς υποψήφιο πρόεδρο είναι: 1) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – Erga Omnes - Ώρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση, ΠΑΣΟΚ. 2) Ενωμένοι Δικηγόροι, ΠΑΣΟΚ 3) Θέμιδος Μέτωπο, 4) Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης, 5) Νέα Γενιά Δικηγόρων και 6) Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων έχουν απέλθει αλλαγές στον τρόπο εκλογής τόσο των υποψηφίων προέδρων όσο και συμβούλων.

Έτσι, οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι 280 υποψήφιοι σύμβουλοι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 4,25% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ακόμη, στον ΔΣΑ, όπως και σε άλλους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών στις 2 και 4 Μαρτίου 2014.