ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο λούνα παρκ: Για όλα φταίει ο… ανεμοστρόβιλος!

Τραγωδία στο λούνα παρκ: Για όλα φταίει ο… ανεμοστρόβιλος!

Για... ανθρωποθυσίες κάνουν λόγο στο απολογητικό τους υπόμνημα οι κατηγορούμενοι για τον τραγικό θάνατο του 13χρονου αγοριού και το σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του στο Ελληνικό, ενώ υπέβαλλαν και αίτηση ακυρότητας του κατηγορητηρίου

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι για όλα έφταιξε ο ...ανεμοστρόβιλος ενώ επιτέθηκαν στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για "ανθρωποθυσίες", "ρεπόρτερ-ντεντέκτιβ" και ""αυτόκλητους τηλε-τεχνικούς ασφαλείας".

Μέσω απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσαν στη 2η τακτική ανακρίτρια ισχυρίστηκαν ότι δεν αμέλησαν και δεν παρέλειψαν τίποτα, ενώ οι συνήγοροί τους υπέβαλαν και ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου τονίζοντας ότι η κατηγορία δεν θα έπρεπε να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

"Ούτε δόλος, ούτε αμέλεια υπήρχε σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψή μας, που να βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με τον τραγικό θάνατο του ανηλίκου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του" υποστηρίζουν και επιτίθενται: "O θάνατος του 13χρονου και ο τραυματισμός της αδελφής του, συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τόσο για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, όσο και για τον τραυματισμό της αδελφής του, εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, τον πόνο των οποίων κατανοούμε και συμμεριζόμαστε αφού και εμείς είμαστε γονείς. Όμως η μνήμη του παιδιού δε θα δικαιωθεί με ανθρωποθυσίες. Δε θα δικαιωθεί με ετυμηγορίες αυτόκλητων τηλε-τεχνικών ασφαλείας. Δε θα δικαιωθεί με λογικά άλματα που προσπαθούν να συνδέσουν ευθέως την (μεταγενέστερη του δυστυχήματος εικόνα του ερημωμένου λούνα – παρκ) με το θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, δε θα δικαιωθεί από ρεπόρτερ- ντεντέκτιβ που παραβιάζουν το απαραβίαστο του χώρου που έχει επιβάλλει η Αστυνομία για τη διάσωση των ευρημάτων, δε θα δικαιωθεί από αυτόκλητους Εισαγγελείς, αυτόκλητους πραγματογνώμονες..."

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι "αν είχαμε έστω μια μικρή ένδειξη κακοκαιρίας, θα είχαμε σταματήσει τη λειτουργία του παιχνιδιού. Όμως όπως επιβεβαιώνουν ΟΛΟΙ οι αυτόπτες μάρτυρες που συγκέντρωσε η Αστυνομία, ο βίαιος αυτός ανεμοστρόβιλος ήρθε κυριολεκτικά «από το πουθενά». Η βιαιότητα μάλιστα του συμβάντος ήταν τέτοια, που τόσο εγώ ο δεύτερος εκ των κατηγορούμενων, όσο και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών, έπεσαν στο έδαφος από την ένταση του φαινομένου".

Ο υπεύθυνος της εταιρίας TUV Hellas ωστόσο κατέθεσε ότι, παρά τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από τους κατηγορούμενους, "τα μηχανήματα στο Ελληνικό δεν είχαν ελεγχθεί από εμάς. Όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει. Το παιχνίδι με την κυλινδρική κατασκευή δεν το γνωρίζω. Αυτό που είχαμε ελέγξει στον Ασπρόπυργο ήταν πισίνα με σφαίρα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχε σκοινί, καθ' οτι προορίζεται για πισίνα μεγέθους 7-8 μέτρα αλλά υπήρχε κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη ασφαλείας για προστασία. Όταν ο κατασκευαστής απαιτεί σκοινί πρέπει να αναφέρει ρητά τι είδους. Κανένα παιχνίδι ψυχαγωγικού πάρκου δεν λειτουργεί με πάνω από 6 μποφόρ αέρα."

Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο θάνατος του 13χρονου επήλθε "συνεπεία κακώσεων κεφαλής, θώρακος και κοιλίας".

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρίας προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν είχε ούτε προσωρινή άδεια λειτουργίας, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στο δήμο Ελληνικού, αλλά και για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Υποστήριξε ότι: "Η εταιρία μας ζήτησε από το δήμο να της εκχωρηθεί ο χώρος και θεωρήσαμε ότι η δημαρχιακή επιτροπή είχε προβεί στην προέγκριση της άδειας λειτουργίας από τη στιγμή που κανένας δεν με ενόχλησε για αυτό. Για το λόγο αυτό δεν καταθέσαμε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαμε στη διάθεση μας. Επειδή είχαμε παραλάβει δυο καινούρια παιχνίδια περιμέναμε αυτές τις μέρες τον περιοδικό επανέλεγχο όλων των παιχνιδιών. Τη δύναμη της φύσης δεν μπορεί κανένας να την αντιμετωπίσει. Η συγκεκριμένη μπάλα είναι απόλυτα ασφαλής και έχω συγκεκριμένα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Δεν υπήρχε περίφραξη επειδή η εγκατάσταση του λούνα παρκ ήταν προσωρινή και ο μισθωτής δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του χώρου".

Στο υπόμνημα μάλιστα περιλαμβάνεται ολόκληρη ανάλυση του τι είναι ανεμοστρόβιλος και πως προκαλείται. Υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι μέσα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 13χρονος, δεν χρειαζόταν να είναι δεμένο στο έδαφος και επιχειρούν να απαντήσουν στις περιγραφές των μαρτύρων για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το λούνα παρκ: "Όσα δυσμενή για την κατάσταση του λούνα - παρκ περιγράφουν διάφοροι μάρτυρες, πιθανόν να στοιχειοθετούν άλλα αδικήματα αλλά σε καμία περίπτωση αυτό της ανθρωποκτονίας".

Ο αλλοδαπός υπάλληλος που λίγα λεπτά πριν το τραγικό δυστύχημα είχε βοηθήσει τα παιδιά να επιβιβαστούν στο "φονικό" παιχνίδι περιέγραψε όσα συνέβησαν τη στιγμή που είδε τον κύλινδρο να σηκώνεται στον αέρα: "Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ψηλά τον κύλινδρο με τα παιδιά σε ύψος 10 περίπου μέτρων. Αμέσως άρπαξα το σκοινί που δένεται ο κύλινδρος και χρησιμεύει για να ακινητοποιείται και να μπορούν τα άτομα να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτόν, και προσπάθησα να συγκρατήσω τον κύλινδρο. Όμως, ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο δυνατός που πέταξε κάτω στο έδαφος και εμένα αλλά και τους γονείς των παιδιών που ήμασταν ανίκανοι εκείνη την στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε τον κύλινδρο που τον είχε ανασηκώσει ψηλά ο ανεμοστρόβιλος. Μόλις ο κύλινδρος με τα παιδιά ακούμπησε στο έδαφος και σταμάτησε, έτρεξα αμέσως προς τα παιδιά και μαζί με τους γονείς τα βγάλαμε από τον κύλινδρο. Η εικόνα των τραυματισμένων παιδιών και η αγωνία στο πρόσωπο των γονιών πραγματικά με έχουν συγκλονίσει και δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό μου."

Διαβάστε επίσης:

Όλοι ελεύθεροι για το θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ

«Συλλάβετε τώρα τους υπεύθυνους λούνα παρκ που λειτουργούν παράνομα»

«Φωτιά» το πόρισμα κατά του δημάρχου Αργυρούπολης - Ελληνικού

Σαρωτικοί έλεγχοι σε παιδότοπους και παιδικές χαρές

Τι απαντά ο δήμαρχος Ελληνικού για την τραγωδία στο λούνα παρκ