ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση έργου στο ΑΠΘ στη μνήμη Εβραίων μαρτύρων

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση έργου στο ΑΠΘ στη μνήμη Εβραίων μαρτύρων

Η επίσημη παρουσίαση του έργου του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Ξενή Σαχίνη, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Θεσσαλονικέων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 12.15, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος.

Το έργο είναι τοποθετημένο στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών, στο χώρο όπου βρισκόταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΑΠΘ, Καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης. Μετά την παρουσίαση του έργου από τον κ. Σαχίνη, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία από το Δρ Φιλολογίας ΑΠΘ – Συγγραφέα, Λέοντα Ναρ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική από το Concerto Quartet και τον Κωστή Παπάζογλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Ξενή Σαχίνη, «το έργο αντιπαλεύει τη λήθη καθώς έχει δημιουργηθεί με ίχνη που αφήνει η ηλεκτροκόλληση επάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια.

Τα ίχνη αυτά αλλοιώνουν την ουσία της ύλης του μετάλλου και ο χρόνος είναι αδύνατο να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή και τη σύνθεση του έργου. Η μεταλλική πλάκα είναι πακτωμένη σε ένα τοίχο από κόκκινα τουβλάκια, όμοια με αυτά με τα οποία είναι χτισμένο το Άουσβιτς.

Τα ίχνη, λοιπόν, είναι μια ευθεία αναφορά στο τατουάζ του αριθμού ο οποίος χαρασσόταν στο μπράτσο των Εβραίων κρατουμένων, έως ότου και αυτοί πεθάνουν από την κακομεταχείριση και την απάνθρωπη αναγκαστική εργασία ή επιλεγούν να θανατωθούν στους θαλάμους αερίων.
Το συγκεκριμένο έργο επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη όλων των συμπολιτών μας που θανατώθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκενάου και να θυμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα στη ζωή μας».

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ