ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας;

Γιατί παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας;

Αναστάτωση στους κόλπους της εκκλησίας. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος, που έστειλε επιστολή παραίτησης, η οποία έγινε αποδεκτή από την σημερινή σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή του Μητροπολίτη, εξέπληξε αρκετούς, ενώ φημολογείται πως οδηγήθηκε στην αποχώρηση, διότι υπήρχαν πληροφορίες περί απομάκρυνσης του, όπως διαβάζουμε στο "Αγιορείτικο Βήμα". Αλλες πηγές, καταγγέλουν πως επειδή ο Μητροπολίτης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας του, κάποιοι ιερείς "εκτελούσαν" ουσιαστικά τα καθήκοντά του.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό:

"Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως αυτού, η οποία υπεβλήθη στην Ιερά Σύνοδο σήμερα.
Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θα ορισθεί μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η Εκκλησία της Ελλάδος απευθύνει και εκφράζει τον έπαινό Της προς τον κ. Κωνσταντίνο για την μακρά διακονία του στην Εκκλησία. Επίσης αποφάσισε να δοθεί εντολή στον διάδοχό του να αναλάβει τον πολιό Ιεράρχη και να τον περιθάλψει με φροντίδα και στοργή".

Διαβάστε επίσης την παρακάτω επιστολή-καταγγελία προς την εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος" που υπογράφει ο Τομεάρχης Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Πανελληνίου Προοδευτικού Κινήματος Ιεροψάλτης - Πτυχιούχος θεολογίας - Διπλωματούχος Βυζ. Μουσικής κ. Δημήτρης Αναστασιάδης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ. Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ
" Μια από τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου παρατηρείται μέγα πρόβλημα με τη διαποίμανσή της λόγω της υγείας του Μητροπολίτη είναι και η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Πονάω την συγκεκριμένη Μητρόπολη, επειδή ο πατέρας μου μεγάλωσε στον Άγιο Ευστάθιο και υπήρξαμε οικογενειακώς πνευματικά τέκνα του μεγάλου ιεράρχη που ακούει στο όνομα Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Τιμόθεος, ο οποίος μπορεί να έφυγε αιφνίδια μεν, αλλά μέχρι την προηγούμενη μέρα ήταν μια χαρά και εκτελούσε κανονικότατα τα καθήκοντά του.

Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική και είναι διαπιστωμένο όχι μόνο από όσους είμαστε ενορίτες σε κάποια από τις ενορίες της Μητροπόλεως, αλλά και σε όλους όσοι ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά θέματα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος, του οποίου η υγεία είναι πολύ κλονισμένη με αποτέλεσμα να λειτουργεί υποβασταζόμενος και με εξασθενημένη την όρασή του, βρίσκεται όμηρος κάποιων οι οποίοι δεν τον αφήνουν να παραιτηθεί, ενώ ξέρουμε όλοι ότι έχει ακουστεί εδώ και αρκετούς μήνες ότι έχει έτοιμη την παραίτησή του.

Και αυτό συμβαίνει, γιατί αυτοί οι κάποιοι θεωρούν ότι, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Σεβασμιωτάτου, μπορούν να αλωνίζουν και να κάνουν ό,τι θέλουν, λες και η Μητρόπολη είναι τσιφλίκι τους, και αναφέρομαι κυρίως σε κληρικούς.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η εγκατάσταση του νέου ιερατικώς προϊσταμένου, νεοχειροτονηθέντος ιερέως, στον Ι.Ν. του Αγίου Ευσταθίου προς αναπλήρωση του κοιμηθέντος γέροντος π. Θεοφίλου που άφησε μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη διακονώντας άοκνα το ναό επί 45 συναπτά έτη και το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο. Κάποιοι πίστεψαν πως ο νέος προϊστάμενος, ως νέος την ηλικία και άπειρος θα είναι του χεριού τους.

Ήταν δική τους επιλογή προκειμένου να ισοπεδώσουν ό,τι είχε αφήσει ο μακαριστός γέροντας, ο οποίος προφανώς όσο ήταν εν ζωή τους χαλούσε τα σχέδια. Οι αλλαγές φάνηκαν αμέσως, θετικές, αλλά κυρίως αρνητικές. Ναι μεν ανακαινίστηκε ο ναός ως κτίριο, αλλά υπήρχε πλήρης πνευματική ισοπέδωση της θείας λατρείας με κολόβωση των ακολουθιών τις οποίες είχε καθιερώσει ο γέροντας (ανάγνωση και ψάλσιμο κανόνων, στιχολογία αίνων,τυπικά και μακαρισμοί, προκείμενα και αλληλούια αποστόλου κ.λπ.) τα οποία τους ενοχλούσαν, γιατί φαίνεται ότι "αυτά είναι μόνο για τα μοναστήρια, δεν αρέσουν στον κόσμο".

Αυτό μας θυμίζει τη φράση του Ιησού προς τους Φαρισαίους "κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν" (Ματθ.,κγ',στίχ.14). Δεν τους ενδιαφέρει αν σκανδαλίζουν τους πιστούς, αρκεί να κάνουν το κομμάτι τους.

Όλοι στην ενορία ξέρουμε πως όσες αλλαγές έγιναν στο τυπικό δεν είναι από πρωτοβουλία του νέου προϊσταμένου, αλλά κατόπιν εντολών. Και αυτοί οι κάποιοι, για να βλέπουν αν αυτά που ζήτησαν από το νέο προϊστάμενο γίνονται, περνάνε κάθε τόσο από το ναό ωσάν επιστάτες για να δουν αν ο νέος προϊστάμενος κάνει όσα του έχουν πει.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο! Πιστεύω πως σε γενικές γραμμές σας έδωσα το στίγμα ότι, φέρνοντας σαν παράδειγμα αυτή την κατάσταση, η Μητρόπολη Ν. Ιωνίας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, κάτι το οποίο διαπιστώνουν και ιερείς όμορων Μητροπόλεων με τους οποίους μιλώ. Καλούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας να ενεργήσουν όπως και στην περίπτωση της Μητροπόλεως Κίτρους πριν σκανδαλισθεί περισσότερο το ποίμνιο της Μητροπόλεως.

πηγη Αγιορείτικο Βήμα, euaggelistria.com

Διαβάστε επίσης
Η πρώτη συνέντευξη του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος