ΕΛΛΑΔΑ

To ΣτΕ ψάχνει τυχόν ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για τη μη εφαρμογή της απόφασης για τους ένστολους

To ΣτΕ ψάχνει τυχόν ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για τη μη εφαρμογή της απόφασης για τους ένστολους

Τυχόν ευθύνες του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μη συμμόρφωση του δημοσίου στην απόφαση του δικαστηρίου υπέρ των ενστόλων αναζητά πλέον η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το λόγο αυτό σήμερα, συνήλθε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η τριμελής αυτή Επιτροπή, ενώ προηγούμενα δεν έγινε δεκτό το αίτημα και των δύο πλευρών (Κυβέρνησης και ενστόλων) να παρασταθούν στη διάσκεψη, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο, μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Δημήτρης Αλεξανδρής.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, και η επιτροπή μπορεί να αναγνωρίσει προσωπική ευθύνη προς αποζημίωση σε υπουργό ή όποιον άλλον αρμόδιο κρατικό λειτουργό ή φορέα, κρίνει ότι ευθύνεται για την μη συμμόρφωση. Πάντως τα ποσά που επιδικάζονται έως σήμερα από την επιτροπή δεν είναι υψηλά, και καταγράφουν το στοιχείο της ηθικής απαξίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών των εσντόλων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει τις διαφορές των αποδοχών τους. Όμως, η Κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ και για το λόγο αυτό οι ένστολοι κατέθεσαν τον περασμένο μήνα αιτήσεις στην Επιτροπή Συμμόρφωσης.

Με την αίτησή τους ζητούν να συμμορφωθεί η Κυβέρνηση στην αμετάκλητη δικαστική απόφαση της Ολομέλειας και να της επιβληθούν κυρώσεις

Συγκεκριμένα κατέθεσαν αιτήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης:

Μισθοί, επιδόματα και αποζημίωση σε ένστολους αποφάσισε το ΣτΕ

Πώς θα πάρουν οι ένστολοι μισθούς και αναδρομικά

Στον πρόεδρο του ΣτΕ οι ένστολοι για τις αποδοχές τους