ΕΛΛΑΔΑ

«Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις βάζει η τρόικα

«Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις βάζει η τρόικα

Ποια όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν

Τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό φέρνουν οι αλλαγές για τις οποίες πιέζει η τρόικα, με την κυβέρνηση να αναμένει τον Οκτώβριο την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι δανειστές θεωρούν το ασφαλιστικό ως ένα από τα μεγάλα αγκάθια της Ελλάδας, γι’ αυτό και απαιτούν να μπει «μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στόχος θα είναι από τη μια να μην βγαίνει ο κόσμος νωρίς στη σύνταξη, αλλά και να αλλάξει η αναλογία εργαζομένων / συνταξιούχων, καθώς τα Ταμεία είναι υπό κατάρρευση.

Οι αλλαγές

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει καθυστερήσει να έρθει και για πολιτικούς λόγους, θα αλλάξει μεταξύ άλλων:

*τον ελάχιστο χρόνο εργασίας για να θεμελιώσει κάποιος σύνταξη. Σήμερα είναι τα 15 έτη και θέλουν τον αυξήσουν κατά 5 χρόνια, στα 20.

*για το ΙΚΑ τα ελάχιστα ένσημα με τα οποία θα μπορεί κανείς να βγαίνει στη σύνταξη πρόωρα αυξάνονται από τα 4.500 που είναι σήμερα, στα 6.000.

*αλλαγές θα υπάρξουν και στις συνταξιοδοτήσεις σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, αφού θα αυξηθεί και εκεί ο χρόνος ελάχιστης ασφάλισης ακόμα και στα 7.000 ένσημα.

Το όρια συνταξιοδότησης

Στην πράξη δεν θα θιχτούν (προς το παρόν;) τα όρια συνταξιοδότησης. Σε αυτή τη φάση η τρόικα θέλει οι αλλαγές να έρθουν βήμα βήμα, γνωρίζοντας από το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν μπορεί να γίνουν ριζικές, μαζικές τομές σε αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Έξοδος στη σύνταξη με πλασματικά έτη - Ποιους αφορά

Ποιοι προλαβαίνουν να πάρουν πρόωρη σύνταξη ως τα τέλη του 2013