ΕΛΛΑΔΑ

Έστειλαν ΕΝΦΙΑ για την Αρχαία Ολυμπία!

Έστειλαν ΕΝΦΙΑ για την Αρχαία Ολυμπία!

Το ποσό-μαμούθ της τάξης των περίπου 4,5 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) για ΕΝΦΙΑ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το κολυμβητήριο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας καθώς και στην Ακαδημία της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως αναφέρει το capital.gr, ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως υπολογίστηκε με τα τετραγωνικά για τα… ακίνητα αυτά (όπως τα θεωρούν προφανώς) και αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ , τα οποία καλείται να πληρώσει η ΕΟΕ, παρά το γεγονός ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Όσον αφορά στο «ακίνητο» του ΟΑΚΑ, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι γύρω χώροι που εντάσσονται στο έργο, ακόμα και το Golden Hall. Δεν προκύπτει πάντως να εστάλη ΕΝΦΙΑ για τον κυρίως χώρο της… αρχαίας Ολυμπίας. Προφανώς, οι συγκεκριμένοι χώροι εκτιμήθηκαν ως «ακίνητα» τα οποία ανήκουν στην ΕΟΕ και η αξία τους προσδιορίστηκε βάσει έκτασης και αντικειμενικής αξίας!

Λάθος κατά τη συμπλήρωση του Ε9

Σε λάθος κατά τη συμπλήρωση του Ε9 από της Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ ποσού περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για ακίνητα όπως είναι το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία.

Το θέμα απασχόλησε σήμερα τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και προέκυψε ότι η βεβαίωση του φόρου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε δηλωθεί πως πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το κρούσμα της ΕΟΕ δεν είναι το μοναδικό. Έχει προηγηθεί η βεβαίωση, λόγω λαθών, ΕΝΦΙΑ στο Χαμόγελο του Παιδιού και διάφορους ιερούς ναούς.

Το Ε9 για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών για όσους δικαιούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ αναφέρει τα εξής:

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Γ) Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Δ) Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Εν αναμονή των διορθωμένων εκκαθαριστικών