ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση: Εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό και όχι από τη Βουλή

Δημοσκόπηση: Εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό και όχι από τη Βουλή

Με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διενεργήθηκε δημοσκόπηση στην οποία το 74% των ερωτηθέντων επιθυμεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό ενώ το 64% πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα δεν νομιμοποιείται να προκαλεί εθνικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρία «Interview» και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν απόψε στη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Θεσμοί σε Κρίση», με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μόνο ένα ποσοστό 21% συμφωνεί με την εκλογή προέδρου από τη Βουλή, ενώ μόλις το 36% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι τα κόμματα νομιμοποιούνται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Χαρακτηριστικό της κρίσης που πλήττει και τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το γεγονός ότι περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό, το 22% τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 18% των Πρωθυπουργό της χώρας, το 17% το Δήμαρχο, το 14% τη Βουλή των Ελλήνων και το 6% τον Περιφερειάρχη.

Αντίστοιχα, το 39% εμπιστεύεται περισσότερο τη Δικαιοσύνη, το 35% το Στρατό, το 27% την Εκκλησία, το 15% κανέναν και το 13% την Αστυνομία, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (84%) θεωρεί ότι η κακή λειτουργία των θεσμών έφερε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μόλις το 16% το αντίθετο (ότι δηλαδή η οικονομική κρίση έφερε και κρίση στη λειτουργία των θεσμών).

Στην ερώτηση: αν πιστεύουν ότι η συνταγματική διάταξη για εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, πρέπει να τηρείται με κάθε τρόπο, ή θα μπορεί να παρακάμπτεται με διάφορες ερμηνείες της συγκεκριμένης διάταξης, το 54% απαντά ότι πρέπει να τηρείται, το 40% να παρακάμπτεται και το 6% (Δεν γνωρίζω, Δεν απαντώ).

Σημαντική είναι και η άποψη που διατυπώνουν σ΄ότι αφορά τις πιέσεις που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς στο ερώτημα: αν πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα κάνουν κακό, ή καλό στην ελληνική οικονομία, το 65% εκτιμά ότι θα κάνουν κακό, το 20% έχει αντίθετη άποψη και το 15% (ΔΓ, ΔΑ). Ακόμα, το 58% δηλώνει ότι μια δομική αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της χώρας, το 23% απαντά όχι και το 19 (ΔΓ, ΔΑ).

Ο κ. Αθανασίου, στο περιθώριο της εκδήλωσης, είπε ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα οι θεσμοί είναι κατοχυρωμένοι, αλλά – όπως επισήμανε – αυτό που χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι η ενίσχυσή τους. «Πρέπει όλοι μαζί, η κοινωνία, οι πολίτες, να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτών των θεσμών. Ενόψει και του γεγονότος ότι σήμερα οι θεσμοί βάλλονται από μια μερίδα της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευσης», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αδέλφια πυροβόλησαν... αδέλφια - Ένας τραυματίας

Έβρος: Έξι διακινητές και 35 μετανάστες συνελήφθησαν σε 24 ώρες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στο νομό Καβάλας (pics)

Μεσσηνία: Σε ξενώνα ψυχασθενών η 58χρονη που «έχτισε» τη νεκρή μητέρα της

Στοιχεία - σοκ για παιδόφιλους από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος