ΕΛΛΑΔΑ

O Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης στηρίζει τους Έλληνες!

O Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης στηρίζει τους Έλληνες!

Οι βασικές αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συλλογική και ατομική επαγρύπνηση για διεθνιστική αλληλεγγύη, για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας, οδήγησαν στην ίδρυση του συλλόγου Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας.

Ο θεμελιώδης στόχος της Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας, είναι η οργανωμένη δράση ενός διευρυμένου δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης προς όλους όσοι υποφέρουν και χρειάζονταιβοήθεια.

Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που βιώσαμε στην Ελλάδα από το 2010 ως το 2013, χρονιά ίδρυσης της Λαϊκής Αλληλεγγύης, δημιούργησαν ένα πολιτικό και κοινωνικό σοκ στο οποίο καλούνται να αντιδράσουν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοφανή ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στον κόσμο σήμερα απέχει από την πραγμάτωση των ανθρωπιστικών αξιών για τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.

Την αδήριτη ανάγκη προάσπισης αυτών των αξιών

Την αδήριτη ανάγκη προάσπισης αυτών των αξιών φιλοδοξεί να υπηρετήσει η Λαϊκή Αλληλεγγύη.

Ενάντια λοιπόν στη σκληρή πραγματικότητα, συνδυάζουμε την τοπική στοχευμένη δράση μας, με την ανάπτυξη και το συντονισμό της αλληλεγγύης μέσα από τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Λαϊκή Αλληλεγγύη και οι άνθρωποι της προσδοκούν με τη δράση τους να γίνουν πολλαπλασιαστές της συμπαράστασης και της βοήθειας στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, να ενισχύσουν τη συλλογικότητα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να αναλάβουν κάθε πρόσφορη πρωτοβουλία προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Μέλος της Λαϊκής Αλληλεγγύης μπορεί να γίνει κάθε άνθρωπος με θέληση και αποφασιστικότητα που εμπνέεται από την ιδέα της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης, τις ιδέες της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Τα μέλη της Λαϊκής Αλληλεγγύης κινητοποιούνται για να προσφέρουν στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Άμεση βοήθεια προς κάθε άνθρωπο και την οικογένειά του που υποφέρει από φτώχεια και ανέχεια, πείνα, αποκλεισμό από τα θεμελιώδη δικαιώματά του, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, υγεία, εργασία, παιδεία, καλλιέργεια, ψυχαγωγία και ψυχική γαλήνη. Στήριξη σε κάθε άνθρωπο που πέφτει θύμα διακρίσεων, επιβολής αυθαίρετων πρακτικών, κοινωνικής αδικίας, υπανάπτυξης του κοινωνικού ή γεωγραφικού του περιβάλλοντος. Σε κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο εξ αιτίας ένοπλων συγκρούσεων, συρράξεων αλλά και φυσικών καταστροφών.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην ιδρυτική του διακήρυξη "θέση τους είναι ότι η ίδια η ιδέα της αλληλεγγύης είναι θεμέλιο της ανθρώπινης υπόστασης και ότι σε μια κοινότητα σε κρίση η μόνη απάντηση είναι η κινητοποίηση και συλλογική δράση των μελών της.

Κυρίαρχη πεποίθηση των μελών της οργάνωσης είναι πως, όσο σημαντικό είναι να στέκεσαι αλληλέγγυος στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη και να του προσφέρεις άμεση βοήθεια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να τον στηρίξεις σε βάθος χρόνου δίνοντας του το χέρι για να σηκωθεί, να επανακτήσει την αξιοπρέπειά του και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Να έχει εκείνος την ευχέρεια επιλογής των πράξεων του και των πρωτοβουλιών του, έτσι ώστε να μην παραμένει θεατής, αλλά να γίνει πρωταγωνιστής της ζωής του.

sylo

Λίγα λόγια για τις δράσεις του Συλλόγου Λαϊκής Αλληλεγγύης

«Ο Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας δημιουργήθηκε το 2013 ως πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών που με συλλογικό τρόπο επιθυμούν να απαντήσουν στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, που πιστεύουν και εμπιστεύονται την αλληλεγγύη σαν μέσο για να προωθηθεί η αγωνιστική στάση ζωής. Είναι αναγκαίο να πείσουμε τους κοινωνικά αδύναμους ή τους αποσυρμένους να συμμετέχουν σε δημοκρατικές συλλογικότητες. Έτσι θα αναστραφεί το κλίμα του ατομικού «αναχωρητισμού». Έτσι θα δοθεί - η δυνατότητα λόγου στον αποξενωμένο και ελπίδα αποκατάστασης της αξιοπρέπειας…

Συναντηθήκαμε με την Secour Populaire Francais, μια ανθρωπιστική οργάνωση από τις μεγαλύτερες και τις παλαιότερες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που αναζητούσε τρόπο να δράσει τούτη την περίοδο στην Ελλάδα ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη του γαλλικού με τον ελληνικό λαό. Έχοντας δεσμευτεί να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών, υλοποιήσαμε τις πρώτες δράσεις μας».

«Τον Αύγουστο του 2013 και του 2014, συνολικά 12 παιδιά από τη χώρα μας,που αδυνατούσαν να κάνουν διακοπές, και οι συνοδός τους, συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Φίλοι του Κόσμου» (copain du monde), απολαμβάνοντας τη διαμονή τους σε κατασκήνωση στη βόρεια Γαλλία μαζί με παιδιά από όλες τις ηπείρους. Τα παιδιά μας περιέγραψαν για το 2013: «Ζήσαμε παρέα με παιδιά απ' όλο τον κόσμο μαθαίνοντας τι θα πει σεβασμός, αγάπη, συντροφικότητα. Κάθε μέρα ήταν ένα μάθημα ζωής διότι η συμβίωση με κόσμο διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού όχι μόνο δεν μας αποξένωνε αλλά δημιουργούσε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ όλων». Γι’ αυτά τα παιδιά, και τις οικογένειές τους, η αλληλεγγύη κατέστη μια βιωματική διαδικασία που πιστεύουμε ότι τους δυναμώνει για την διεκδίκηση της ζωής τους.

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς του 2013, στις 11 Σεπτεμβρίου,με την συμβολική πράξη της προσφοράς σχολικής τσάντας και αναλώσιμης σχολική ύλης, εφοδιάσαμε 500 μαθητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Με σύνθημα «Κανένα παιδί χωρίς σχολική τσάντα και τετράδια», επιδιώξαμε μαζί με το Secours Populaire να μεταφέρουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης στο γονιό που δυσκολεύεται να παρέχει το απαραίτητο υλικό στον μικρό μαθητή, στο δάσκαλο που νιώθει εγκλωβισμένος, στο παιδί που επιθυμεί την χαρά της νέας σχολικής χρονιάς και προσδοκά από την πολιτεία, να καλύπτει όλες του τις βασικές ανάγκες, ποιοτικά, χωρίς διακρίσεις και φραγμούς.

Στις 23 Νοεμβρίου 2013, ο σύλλογος μας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά του, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κέρασμα σπιτικών εδεσμάτων που μέλη και εθελοντές δημιούργησαν με πολύ μεράκι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το αναμνηστικό δώρο, ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιγνίδι σχετικό με τα δικαιώματά τους, βασισμένο σε μια δημιουργική ιδέα μικρών μας φίλων, έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς συνομηλίκους τους.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2013, την θεατρική παράσταση «Μάγος του Οζ» απολαμβάνουν και παιδιά με γονείς-συνοδούς που έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση και την ψυχική καλλιέργεια, ακόμα κι αν δεν μπορούν να καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο.

Στις 3-4 και 10-11 Μαΐου 2014, συνολικά 80 παιδιά πέρασαν ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο στην όμορφη κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα. Εθελοντές και φίλοι του συλλόγου μας δημιούργησαν και παρείχαν ένα, πιστεύουμε, ποιοτικό και ανάλογο των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν, παιδαγωγικό πρόγραμμα για αναψυχή και κάλυψαν τις ανάγκες σε διατροφή, υγιεινή και ιατρική φροντίδα. Το δεύτερο 15νθημερο του Αυγούστου 2014, 35 παιδιά από διάφορες περιοχές της Αττικής φιλοξενούνται στην ίδια κατασκήνωση, με την ευθύνη να την αναλαμβάνει ο Δ. Αθηναίων».

Οι μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου

«Μέχρι το τέλος του 2014προγραμματίζουμε συμμετοχή στη διεθνή συνάντηση νέων (18 έως 30 ετών) στη νότια Γαλλία (πόλη Nîmes).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία στη χώρα μας, αλλά και να ενδυναμώσουμε τη δράση μας μέσα από κοινές πρωτοβουλίες με άλλες οργανώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ευρύτερα στη μεσόγειο. Επίσης, προγραμματίζουμε μεγάλο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας σε συνεργασία με το Secours Populaire Francais. Πρόκειται για φορτίο τροφίμων ~100 τόνων με είδη μακράς διαρκείας, που μας το παραχωρούν οι φίλοι μας από τη Γαλλία.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, κοινωνικούς φορείς, ενώσεις μεταναστών. Επίσης, είμαστε σε φάση έρευνας για την υλοποίηση τμήματος του προγράμματος στην Πάτρα και την Κόρινθο. Για την ενδυνάμωση της σχέσης μας με τους τελικούς αποδέκτες, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις αξίες της αλληλεγγύης, θα διοργανωθεί μεγάλη γιορτή. Όλο το έργο θέλουμε να δίνει την αίσθηση γιορτής».

Σχετικές ειδήσεις