ΕΛΛΑΔΑ

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων εκπέμπει SOS

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων εκπέμπει SOS

Να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών στη βόρεια πλευρά της Δημοτικής Αγοράς, που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 12ης Οκτωβρίου του 2013, ζητά από τον Δήμο Χανίων με σχετικό έγγραφό της η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, τονίζοντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Παράλληλα, ζητά από τον Δήμο να υποβάλει προς έγκριση στην Υπηρεσία τη σχετική μελέτη για το έργο.

Σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιτροπή στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς διαπιστώθηκαν κατόπιν μακροσκοπικής παρατήρησης τα εξής:

Στη μακρά υπερυψωμένη κεραία (άξονας Β-Ν) και στο εσωτερικό του κτηρίου βλάβες λόγω του σεισμού στις 12/10/2013: Α. αρκετές ρωγμές μικρού κατα κύριο λόγο εύρους στην τοιχοποιία και στις δύο πλευρές του φωταγωγού. Β. Διαμπερές ρωγμές, ορατές και εξωτερικά στην ανατολική και δυτική πλευρά του νοτίου σκέλους της κεραίας Γ. Κατακόρυφη ρωγμή στην Ν.Α γωνία της κεραίας. Γενικά, στο περίβλημα του κτηρίου εντοπίστηκαν κατά τόπους φθορές όπως απολέπιση του χρώματος, αποκολλήσεις κονιαμάτων και θραύση λίθινων στοιχείων. Ειδικότερα στην εγκάρσια χαμηλή κεραία (στεγασμένη με κεραμοσκεπή επί πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι οποίες δημιουργούν μικρό πρόβολο) παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στο ανατολικό σκέλος: α) Διάβρωση του σκυροδέματος, με κατά περιοχές αποκόλληση και αποκάλυψη των οξειδωμένων οπλισμών των πλακών οπλισμένου σκυροδέματος. Β) Αποκόλληση κεραμιδιών και έκθεση των πλακών οπλισμένου σκυροδέματος στις περιβαλλοντικές δράσεις, που επιτείνει τη διάβρωση τους. Γ) Διάβρωση λίθινων στοιχείων και αποκόλληση τμημάτων τους. Ιδιαίτερα στη βόρεια όψη του κτηρίου, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, εντοπίστηκαν έντονες φθορές στα λιθοσώματα των λαμπάδων και του τόξου του θυρώματος, καθώς και των γείσων της αετωματικής απόληξης του κτηρίου. Οι φθορές οφείλονται κυρίως στην οξείδωση των μεταλλικών συνδέσμων και των στηρίξεων της δίφυλλης μεταλλικής θύρας και του σταθερού μεταλλικού διαφράγματος που φράσσει το άνοιγμα πάνω απ’ αυτήν. Διαπιστώθηκαν επίσης φθορές στη μάζα της τοιχοποιίας με θραύση λιθοσωμάτων και αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου, το κτήριο εμφανίζει ετοιμορροπίες κυρίως στη βόρεια όψη με κίνδυνο α) κατάρρευσης της μεταλλικής θύρας και του διαφράγματος άνωθεν της και γ) πτώσης σαθρών τμημάτων λίθινων στοιχείων της όψης. Επιπλέον, ετοιμορροπίες εντοπίζονται στα διαβρωμένα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα, ιδίως στο ανατολικό σκέλος της εγκάρσιας χαμηλής κεραίας του κτηρίου. Το πρόβλημα απασχολεί έντονα και τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Τραχαλάκης «το Μνημείο δεν έτυχε ποτέ της ανάλογης προσοχής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Αγορά έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Πρέπει άμεσα ο Δήμος να κάνει τουλάχιστον μία επισκευή στην οροφή του κτηρίου και στα επιχρίσματα γύρω από το κτήριο όπου είναι αναγκαίο». Ερωτηθείς σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Κεμεσίδης γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει στην αποκατάσταση του Μνημείου με τοποθέτηση υποστηλωμάτων τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που ήρθε αίτημα από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων είμαστε υποχρεωμένοι να το εκτελέσουμε. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πάνω από 20.000 ευρώ».

Πηγή: haniotika-nea.gr

Σχετικές ειδήσεις