ΕΛΛΑΔΑ

Σεβασμός στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα

Σεβασμός στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα

Σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου... Αυτό είναι το βασικότερο κοινωνικό μήνυμα της σημερινής ημέρας , 3ης Δεκεμβρίου, «Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με αναπηρίες

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες και δοκιμάζονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής.

Πολλές φορές αντιμετωπίζονται με ρατσισμό, με αποκλεισμό. Κι όμως πολλοί από αυτούς έχουν αποδείξει πως τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους πολίτες που δεν έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ΑμεΑ που έχουν διακριθεί σε πολλούς τομείς του αθλητισμού, της τέχνης , της επιστήμης.
Κι όμως... αν και το 80% από αυτών ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, δεν έχει ακόμα ισότιμη αντιμετώπιση.

Οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες δοκιμάζονται συχνά στις συνθήκες της καθημερινής ζωής. Είναι αρκετές οι φορές που ευθυνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι γι αυτό.

Όταν παρκάρουμε, για παράδειγμα, σε διάβαση ΑμεΑ, ή όταν δεν επιλέγουμε την φιλία τους...

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, με αφορμή αυτή την ημέρα δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης.
Ισότιμης στάσης απέναντι σε όλους τους πολίτες.

anapiroi 957321840

O πολιτισμός και η ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας συνδέονται άμεσα με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ολοι εμείς, ως ευαισθητοποιημένα άτομα της κοινωνίας, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους με σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντάς τους ως φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, που δεν στερείται το δικαίωμα συμμετοχής στη ζωή και τη δημιουργική έκφραση.

Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν χρειάζονται το στείρο ενδιαφέρον μας. Υπάρχουν ΑΜΕΑ ευφυή, εξαιρετικά ικανά, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες δεξιότητες, που τα καθιστούν πολύτιμους συνεργάτες στο κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.


Θέσεις εργασίας για ΑμεΑ

Πριν έναν περίπου μήνα ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσίασε σε ημερίδα, το Εθνικό σχέδιο δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία.
Εκανε λόγο για ένταξη τους στην αγορά εργασίας καθώς και στις δράσεις ενίσχυσης των δομών κοινωνικής φροντίδας.

Αναφέρθηκε στην προκήρυξη σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του ν. 2643/1998, σε δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ και Ο.Τ.Α, θέσεις οι οποίες έμειναν κενές από προκηρύξεις προηγούμενων ετών, αλλά και θέσεις που έχουν παρακρατηθεί από τις προκηρύξεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν καταργηθεί.

Επίσης ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προστασία του εισοδήματος το οποίο προέρχεται από συντάξεις η από εργασία, ενώ ανακοίνωσε πως η ένταξη πλέον στα προγράμματα επιδομάτων των Ατόμων με Αναπηρία θα ξεκινά από τον Δήμο με τον διοικητικό έλεγχο των προϋποθέσεων και την παραπομπή στα ΚΕΠΑ για την πιστοποίησης της αναπηρίας.

tyflos

Σχέδιο για ΑμεΑ

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία μετεξέλιξης του κοινωνικού κράτους, όπως είχε πει ο υφυπουργός εργασίας, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών είναι :
• Η ανάληψη συνευθύνης από το Κεντρικό Κράτος, την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και την Κοινωνία των Πολιτών.
• Η οικοδόμηση συνεκτικής σχέσης μεταξύ της οικονομικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.
• Η ένταξη σε ενιαίο σχεδιασμό, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Πολιτικών Κοινωνικής Συνοχής, Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.
• Η βιώσιμη μεταρρύθμιση των θεσμών που συγκροτούν το Κοινωνικό Κράτος, αξιοποιώντας τους πόρους με προτεραιότητα την διαφάνεια.

blind

Σχετικές ειδήσεις