ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2014: Δικαιούχοι, καταβολή & προϋποθέσεις

Δώρο Χριστουγέννων 2014: Δικαιούχοι, καταβολή & προϋποθέσεις

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ και οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων και θα το λάβουν κανονικά στις 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. Τα Δώρα Εορτών δεν δικαιούνται μετά το πρώτο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα, καθώς και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία (21 Δεκεμβρίου) ενώ η μη καταβολή του επισείει ποινική δίωξη. Επίσης τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τα τελευταία 4 χρόνια του Μνημονίου λόγω της οικονομικής κρίσης το Δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και γενικότερα τα Δώρα Εορτών είτε δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, είτε ενσωματώνονται τμηματικά στους μισθούς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Περίοδος υπολογισμού του Δώρου...

Ειδικότερα για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η χρονική περίοδος που υπολογίζεται αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων 2014 θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δώρο και Μερική Απασχόληση....

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση ) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05 έως 31/12.

Χρόνοι υπολογισμού...

Για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων 2014 υπόγίζεται:

  • Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
  • Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια.
  • Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
  • Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον Ασφαλιστικό Φορέα, δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δεν υπολογίζονται:

  • Οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
  • Τέλος δεν υπολογίζονται οι μέρες απεργίας στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις