ΕΛΛΑΔΑ

Ραφήνα: Σε κίνδυνο το οικοσύστημα στο «Μεγάλο Ρέμα»

Ραφήνα: Σε κίνδυνο το οικοσύστημα στο «Μεγάλο Ρέμα»

«Αναστάτωση» στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα, προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες με τη χρήση μπουλντόζας

Της Παρασκευής Βονάτσου

«Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με ήπιο τρόπο, με σχέδιο και μελέτη και σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν φορείς και εθελοντές στη Ραφήνα» τονίζει μιλώντας στο newsbomb.gr, o κ. Σπύρος Σκαρέας, γεωπόνος, εθελοντής σε προγράμματα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Το ρέμα αυτό είναι φυσικό και αποτελεί έναν από τους σημαντικούς υγροβιότοπους της Αττικής, παρά τη μικρή του έκταση. Σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν μικρό «αλλά εξαιρετικά σημαντικό υγρότοπο, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 από τα οποία αποτελούν είδη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας»

Μεταξύ των πτηνών που βρίσκουν «καταφύγιο» στο Μεγάλο Ρέμα, είναι η Νανοπουλάδα, ένα μικρό και εξαιρετικά σπάνιο μεταναστευτικό είδος. Όπως παρατηρήθηκε, έχει πλέον περιοριστεί σε μια έκταση που δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα μήκος γιατί απλά τόση είναι η έκταση των καλαμιών που έχει απομείνει μετά τον τελευταίο καθαρισμό.

nanopoulada megalo rema rafhnas


Ο κ. Σκαρέας σημειώνει ότι τα έργα καθαρισμού άρχισαν από την Περιφέρεια πριν τρία χρόνια και γίνονται προσπάθειες να ενημερωθεί η παρούσα διοίκηση για την κατάσταση, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Συμπληρώνει, ότι απαιτείται να γίνει σωστή διαχείριση του Ρέματος, το οποίο δεν «φιλοξενεί» μόνο πτηνά, αλλά και χελώνες, ψάρια, νερόφιδα καθώς και τη χαρακτηριστική χλωρίδα της Αττικής.

«Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει κεντρικός σχεδιασμός για κάθε παρέμβαση και να αφήσουμε τη φύση να δουλέψει» τονίζει ο κ. Σκαρέας. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι επιπρόσθετα επιβαρύνει την κατάσταση το κλάδεμα στα δέντρα που υπάρχουν κοντά στο ρέμα. Όπως λέει στο newsbomb.gr, γίνεται με λάθος τρόπο, δηλαδή τα δέντρα κλαδεύονται πολύ βαθιά, με αποτέλεσμα να μη μπορούν ούτε εκεί να φωλιάσουν πουλιά.

Δυνατότητες αξιοποίησης

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και οι εθελοντές τονίζουν ότι το Μεγάλο Ρέμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, μέσω της παρατήρησης και φωτογράφησης των πουλιών.

megalo rema spania pthna


Ο κ. Σκαρέας μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι εθελοντές που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση προγραμματίζουν έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα το Μεγάλο Ρέμα, ώστε να ενημερωθεί και αν ευαισθητοποιηθεί το κοινό.

Πηγή φωτογραφιών: η σελίδα του Facebook για το Μεγάλο Ρέμα

Σχετικές ειδήσεις