ΕΛΛΑΔΑ

«Ψυχορραγούν» τα ΓΑΚ, λόγω έλλειψης προσωπικού

«Ψυχορραγούν» τα ΓΑΚ, λόγω έλλειψης προσωπικού

Με λουκέτο απειλούνται τα περιφερειακά Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Μίας έλλειψης που, εσχάτως, γινόταν προσπάθεια να καλυφθεί με αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Η Αυγή», η Εφορεία των ΓΑΚ και το υπουργείο παιδείας, επέλεγαν κάθε χρόνο τους αποσπασμένους, που ανανεώνονταν κάθε χρόνο και έπρεπε να είναι, βάσει τους σχετικού νόμου του 1992, αρχειονόμοι ή ιστορικοί με εμπειρία στην αρχειακή έρευνα.

Κάτι τέτοιο έπαψε να ισχύει, ωστόσο, τον περασμένο χρόνο, με υπουργική απόφαση. Tο υπουργείο αφαίρεσε από την Εφορεία τη δυνατότητα επιλογής προσώπων, προχώρησε στην αναγκαστική μετακίνηση εξειδικευμένων ανθρώπων από τα ΓΑΚ και άρχισε να διορίζει πρόσωπα άσχετα με το αντικείμενο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο έχει διορίσει στα ΓΑΚ 25 γυμναστές κι έναν ψυκτικό ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των ΓΑΚ Ημαθίας, που πλέον λειτουργούν με τρεις γυμναστές και ένα θεολόγο.

Αποτέλεσμα, ο αριθμός των μόνιμων και έμπειρων υπαλλήλων να μειώνεται και εκείνος των αποσπασμένων (που αν δεν μπουν μ’ αυτό το καθεστώς στα ΓΑΚ, κινδυνεύουν με απόλυση) να αυξάνεται.

Σχετικές ειδήσεις