ΕΛΛΑΔΑ

Απίθανες ιστορίες με... ΕΚΑΣ

Απίθανες ιστορίες με... ΕΚΑΣ
Απίστευτες παρατυπίες έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας για αριθμό ασφαλισμένων που...

Απίστευτες παρατυπίες έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας για αριθμό ασφαλισμένων που εισπράττουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

Ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταξιούχου που εισέπραττε την οικονομική ενίσχυση παρότι είχε ετήσιο εισόδημα 496.000 ευρώ, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι αναφέρουν 32 περιπτώσεις ασφαλισμένων που έκρυβαν τα εισοδήματά τους (άνω των 100.000 ευρώ), για να πάρουν το επίδομα, αλλά και διπλοσυνταξιούχοι που το εισέπρατταν και από τα δύο Ταμεία.

Σε τουλάχιστον 20.000 ανέρχονται όσοι εισπράττουν παράνομα το EKAΣ παρότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Σημειώνεται πως το επίδομα -το οποίο ανάλογα με το εισόδημα κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ- καταβάλλεται σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν να μην υπερβαίνει τα 8.353, 38 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη δημιουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής των συντάξεων, προκειμένου να υπάρχει μία σαφής εικόνα για το πού κατευθύνονται τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτός από τους δικαιούχους του EKAΣ στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι υπερήλικες (καθώς υπήρξαν περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε νεκρούς), οι διπλοσυνταξιούχοι (για να διαπιστωθεί αν τηρούν το πλαφόν) αλλά και οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων.