ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη για Ιντραλότ - ΟΠΑΠ

Ποινική δίωξη για Ιντραλότ - ΟΠΑΠ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 5 προσώπων μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 5 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση προμήθειας πληροφοριακού συστήματος στον ΟΠΑΠ από την Ιντραλότ με απευθείας ανάθεση.

Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και την ηθικής αυτουργίας στο παραπάνω αδίκημα. Αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου 8 πρόσωπα. Για τους 5 ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τους 2 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ενώ για τον έναν η δικογραφία διαχωρίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται.

Η υπόθεση αφορά σε συμβάσεις των ετών 2005 – 2007 για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος, από την οποία το δημόσιο ζημιώθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι, ενώ η σύμβαση προέβλεπε τίμημα 96 εκατ. ευρώ , εν τούτοις κατέληξε σε 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε κηρυχθεί διεθνής δημόσιος διαγωνισμός στη διάρκεια του οποίου υπέβαλλαν σχετική προσφορά 3 εταιρείες, οι οποίες μάλιστα κρίθηκαν τεχνικά επαρκής. Ωστόσο 10 μέρες πριν τη λήξη της οικονομικής ισχύος των προσφορών παραιτήθηκαν αιφνιδίως ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής που αξιολογούσε τεχνικά τις προσφορές.

Συνεπεία των αιφνίδιων αυτών παραιτήσεων ήταν η κήρυξη ως άγονου του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού. Κατόπιν αυτών ο ΟΠΑΠ ανέθεσε απευθείας στην Ιντραλότ την προμήθεια του πληροφοριακού συστήματος.