ΕΛΛΑΔΑ

Θα πληρώνει ο μεθυσμένος, που προκαλεί τροχαίο

Θα πληρώνει ο μεθυσμένος, που προκαλεί τροχαίο
Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος από οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ τότε η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αξιώσει από τον μεθυσμένο...

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος από οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ τότε η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αξιώσει από τον μεθυσμένο οδηγό τα χρήματα της αποζημίωσης για ζημιές προς τρίτους.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αίτηση οδηγού που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση η οποία τον υποχρέωσε να πληρώσει στην ασφαλιστική εταιρεία 164.053 ευρώ που έδωσε ως αποζημίωση στον οδηγό μοτοσυκλέτας που τραυμάτισε.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι σε περίπτωση που οδηγός προκαλέσει ατύχημα υπό την επήρεια μέθης δεν απαλλάσσεται η ασφαλιστική εταιρεία από την ευθύνη αποζημίωσης των ζημιών που προκάλεσε ο ασφαλισμένος της, ωστόσο, η εταιρεία μπορεί να αξιώσει από το μεθυσμένο οδηγό τα χρήματα της αποζημίωσης που πλήρωσε για να αποκαταστήσει τις ζημιές που εκείνος προκάλεσε.

Όπως επισημαίνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν η συσκευή αλκοομέτρου (αλκοτέστ) δείξει άνω των 0,25 χιλιοστών του γραμμαρίου/ λίτρο ή εάν κατά την αιμοληψία η ένδειξη είναι πάνω από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος.