ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Πάνω από 3 δισ. ευρώ χάνει το κράτος από τους εν αναμονή συνταξιούχους

Συντάξεις: Πάνω από 3 δισ. ευρώ χάνει το κράτος από τους εν αναμονή συνταξιούχους

Οι εργαζόμενοι-άνεργοι εν αναμονή συνταξιούχοι, ανέρχονται σε 400.000. Πέραν της κοινωνικής διάστασης του θέματος, αυτή η αναμονή –σύμφωνα με στελέχη της αγοράς- έχει ανοίξει τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του κράτους! Λόγω των καθυστερήσεων αρκετοί οδηγούνται στη «μαύρη εργασία» για να επιβιώσουν.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Μια νέα κατηγορία πολιτών δημιούργησε η κρίση και οι μνημονιακές επιλογές των κυβερνήσεων της ύφεσης.

Η κατηγορία προέκυψε από το αδιέξοδο των ασφαλιστικών ταμείων και των βεβιασμένων πολιτικών των τελευταίων χρόνων.

Είναι οι «Εργαζόμενοι-άνεργοι εν αναμονή συνταξιούχοι!». Άνθρωποι που περιμένουν πάνω από τρία χρόνια, πολλές φορές και τέσσερα για να τους εκδοθεί η σύνταξη!

Περιμένοντας, αρκετοί από αυτούς, καταλήγουν να βγουν στην... «παρανομία» ως «μαύροι εργαζόμενοι» δουλεύοντας στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.

Εκρηκτικές καταστάσεις ζουν καθημερινά υπάλληλοι του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας με χιλιάδες συνταξιούχους να βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και τέσσερα χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη τους. Οι ουρές στις κεντρικές πόρτες των υποκαταστημάτων ξεκινούν από τα ξημερώματα με απελπισμένους ασφαλισμένους να σπεύδουν από «άγριες» ώρες, μπας και καταφέρουν να εξυπηρετηθούν!

Άλλοι επαναλαμβάνουν το αίτημα τους κάθε εβδομάδα και άλλοι καθημερινά. Άλλοι ευγενικά, σχεδόν στωικά ακούν τον/την υπάλληλο να τους εξηγεί το «αδιέξοδο», το μπλοκάρισμα του συστήματος στην έκδοση των συντάξεων κι άλλοι φτάνουν στο σημείο να χειροδικήσουν και να απειλήσουν. Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις που ταλαίπωροι εν αναμονή συνταξιούχοι κουβαλούν «πεσκέσια» μπας και δελεάσουν κάποιον υπάλληλο να τρέξει γρηγορότερα την υπόθεσή τους.

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει

Το πρόβλημα στην καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων είναι διπλό. Από τη μία οι ελλείψεις σε προσωπικό κι από την άλλη ένας απαρχαιωμένος τρόπος αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών στοιχειοθετούν το περιβάλλον «επώασης» της πολυπόθητης σύνταξης. Στις περιπτώσεις δε διαδοχικής ασφάλισης, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Γιατί;

Διότι, όπως υποστηρίζουν νομικοί: «Η μεγαλύτερη καθυστέρηση αφορά το στάδιο της ανακεφαλαίωσης των ενσήμων (δηλαδή των συνολικών ημερών ασφάλισης) του υποψήφιου ασφαλισμένου. Η έλλειψη υπαλλήλων στα υποκαταστήματα απονομής συντάξεων του Ι.Κ.Α. και ειδικά στις υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης, έχει συντελέσει αποφασιστικά ειδικά τα τελευταία έτη στην όξυνση του φαινομένου της καθυστέρησης στην απονομή της σύνταξης με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστική κύριας συνταξιοδοτικής απόφασης, ακόμη και στις περιπτώσεις ασφάλισης αμιγώς στο Ι.Κ.Α. να ξεπερνά τους 18 με 20 μήνες»

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων γίνονταν... παραδοσιακά μέσω του ταχυδρομείου! Και όμως ναι. Ούτε καν email. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να επιλύσει αρκετά προβλήματα και να μικρύνει τον χρόνο αναμονής. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2015 θα έχουν ενταχθεί σε αυτό, το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Πρακτικά μέσω του συστήματος «Άτλας» ένας ασφαλισμένος μπορεί να δει το ασφαλιστικό του προφίλ με λεπτομέρειες και παρατηρήσεις που του είναι απαραίτητες. Και ένας υπάλληλος έχει σε πλήρη ψηφιοποιημένη μορφή τα ασφαλιστικά στοιχεία των ασφαλισμένων. Όμως, παρ' όλα αυτά υπάρχει σοβαρό ακόμη πρόβλημα.

Τέσσερα χρόνια στο περίμενε!

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι με απλή ασφάλιση (από έναν φορέα) καθυστερούν τις περισσότερες φορές περισσότερο από δύο χρόνια. Για τις υποθέσεις με διαδοχική ασφάλιση το «περίμενε» φτάνει τα τέσσερα χρόνια!

Γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ; Όπως προκύπτει από έγγραφο που έστειλαν αρχές Μαρτίου στον Αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, μόνον στο ΙΚΑ η μείωση του προσωπικού τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζει το 50%. Την ίδια περίοδο «ο όγκος του κύκλου εργασιών έχει πολλαπλασιαστεί».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Γ. Κυριακόπουλο, για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να προσληφθούν 2000 υπάλληλοι! Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Υπάρχουν, όμως, και η οι παράπλευρες «απώλειες». Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Ομοσπονδίας, για την μάχη ενάντια στην εισφοροδιαφυγή αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 25 άτομα πανελλαδικά!
«Τα τμήματα παροχών και μητρώου εμφανίζουν εικόνες ντροπής με ουρές εκατοντάδων ασφαλισμένων καθημερινά να στριμώχνονται, από τη νύχτα για να εξυπηρετηθούν. Τα ΚΕΠΑ, που εξυπηρετούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι των συμπολιτών μας, ηλικιωμένους, ασθενείς και αναπήρους παρουσιάζουν την ίδια εικόνα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο την πρόσληψη 1710 υπαλλήλων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Συνταξιούχοι στην... «παρανομία»!

Μέχρι τότε, όμως, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα τραβούν τον Γολγοθά τους. Σε πολλούς από αυτούς δίνεται έναντι της τελικής σύνταξης το οποίο, όμως, δε φτάνει ούτε για τα βασικά. Κάποιοι, αναγκάζονται να δουλεύουν στα κρυφά ώστε να συμπληρώσουν ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό το μήνα που θα τους επιτρέπει να ζουν. Βγαίνουν δηλαδή στην... παρανομία για να ζήσουν, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς επιβίωση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, όπως συνέβη με έναν εργαζόμενο εργαζόμενο-εν αναμονή συνταξιούχο από το Αιγάλεω που οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μόλις έμαθαν την «κρυφή» του δραστηριότητα, του έκοψαν τη σύνταξη. Από την άλλη, όμως, δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν στον άνθρωπο που περιμένει να πάρει τη σύνταξη του εδώ και τρία χρόνια!
Στην αναμονή και η Π.Κ., πρώην ιδιωτική υπάλληλος. Το ΙΚΑ την έχει στο περίμενε εδώ και τρία χρόνια. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες εργάζονταν κανονικά. «Είχα κάνει τα χαρτιά μου, αλλά συνέχισα να δουλεύω μέχρι να μου βγει η σύνταξη και να σταματήσω. Όμως, ούτε από τη δουλειά μου με πλήρωναν κι έτσι για να μειώσω τα έξοδα μετακίνησης, έπαψα να πηγαίνω».
Πριν από δύο μήνες έκλεισε τα τρία χρόνια αναμονής. «Αν και στο σύστημα δείχνει ότι ο φάκελος μου ολοκληρώθηκε, ακόμη οι υπάλληλοι στο ΙΚΑ Αμαρουσίου δε μου έχουν πει πότε θα μου καταβληθεί η σύνταξη», περιγράφει στο Newsbomb.gr.

Ένας υπάλληλος για χιλιάδες ασφαλισμένους

Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων, περισσότεροι από 20.000 εν αναμονή συνταξιούχοι περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να δουν χαρά... στην τράπεζα! Οι εργαζόμενοι αυτού του Ταμείου υποστηρίζουν πως αντιστοιχεί ένας υπάλληλος σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων σε υπόμνημά του για το ασφαλιστικό: 1999-2014 επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα χρόνια αυτά το προσωπικό των Ταμείων μειώθηκε πάνω από 50%. Κτίρια και περιουσίες εγκαταλείφθηκαν, απαξιώθηκαν, αρχειακοί χώροι καταστράφηκαν. Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για τη μηχανοργάνωση του συστήματος και τα αποτελέσματα είναι δυσανάλογα περιορισμένα. Το σύστημα απορρόφησε σειρά εθελούσιων εξόδων από Τράπεζες και άλλες Α.Ε, που το φόρτωσαν με κόστη δισεκατομμυρίων». Οι Εργαζόμενοι μιλούν για επιμήκυνση στην απονομή σύνταξης ακόμη και πέντε χρόνια!

Στον ΟΑΕΕ περισσότεροι από 30.000 ασφαλισμένοι βρίσκονται στην αναμονή για σύνταξη. Στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων με Διαδοχική Ασφάλιση, τα ίδια, όπως και αλλού
Πόσα χάνει το κράτος από την... αναμονή;

Για τις 400.000 συντάξεις που αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, στελέχη της αγοράς εκτιμούν το κενό στα ταμεία που προέρχεται από αυτό το συνταξιοδοτικό «εγκεφαλικό» σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σχετικές ειδήσεις