ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου

Τι λένε οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και γιατί εκφράζεται προβληματισμός για το πόρισμα του ΕΛΓΟ.

ΤΟ ΣΟΚ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ... ΔΕΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΝΕ... «ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ»

Της Γεωργίας Λινάρδου

Σοκαρισμένοι είναι και οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» από το χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Παράλληλα σε ανακοίνωση του ο πρώην Γενικός Διευθυντής Αγρoτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛΓΟ, εκφράζει μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόρισμα.

Η απεγνωσμένη επιστολή των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων λίγους μήνες πριν από τις δραματικές εξελίξεις με το χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η αντίδραση των εργαζομένων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και οι αιχμές για το πόρισμα της Διοίκηση του ΕΛΓΟ, συνιστούν μεταξύ άλλων –κι ενώ δεν έχει αναδειχθεί με καθαρότητα το τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση- την επόμενη μέρα μιας κοινωνίας που κυριολεκτικά έχει «παγώσει» και το κακό παρελθόν μιας πολιτείας που γεννούσε θύματα και θύτες προς πάσα κατεύθυνση...

Συγκλονισμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» μετά την τραγική εξέλιξη που είχε η εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη με μία σειρά ανακοινώσεων, αφήνουν να εννοηθεί πόσο προβληματικές ήταν οι συνθήκες στη λειτουργία της Σχολής (και όχι μόνον), ενώ ένα μέλος του Δ.Σ., του Συλλόγου Εργαζομένων εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το Πόρισμα της Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Παπαβασιλείου σε ανακοίνωσή του λίγα 24ωρα πριν βρεθεί η σορός του άτυχου φοιτητή, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα πρέπει να κοινοποιήσει το πόρισμα της Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε στον άμεσα ενδιαφερόμενο συνάδελφο Κώστα Μάντζαρη και στο Σύλλογο των Εργαζόμενων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κύρος και την εγκυρότητά του, αφού τουλάχιστον για λόγους δεοντολογίας και ηθικής τάξης δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της επιτροπής ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει την εποπτεία για την λειτουργία των ΕΠΑ.Σ. του Οργανισμού και πιθανόν να έχει ευθύνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Αυτό που αναφέρει ο Π. Παπαβασιλείου είναι πολύ σημαντικό ως προς τη διαφάνεια και κυρίως την εγκυρότητα του Πορίσματος.

Ο Π. Παπαβασιλείου ήταν Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τον Νοέμβρη του 2011 έως και τον Ιούλιο του 2013, οπότε και υπέβαλλε την παραίτησή του.

Τον Νοέμβριο του 2014 οι μαθητές-οικότροφοι της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στη Σχολή και στο Οικοτροφείο σε έξι διαφορετικούς φορείς.

Για τη διαβίωση στο Οικοτροφείο αναφέρουν:

- Στην εστία, γίνεται το αδιαχώρητο και ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Περισσότερος κόσμος από όσο μπορεί να αντέξει, 3 άτομα ανά δωμάτιο όπου πλέον δεν χωράει καλά - καλά ούτε καρέκλα - για γραφείο για να διαβάζουμε δεν το συζητάμε. Το παλιό ηλεκτρικό δίκτυο δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούμε συσκευές, έχουμε συνεχώς διακοπές ρεύματος και υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας.

- Κάθε τουαλέτα και μπάνιο αντιστοιχεί για πάνω από 10 παιδιά, οι μισές τουαλέτες είναι βουλωμένες και προβληματικές, άλλες στάζουν από τα ταβάνια. Το ζεστό νερό για μπάνιο είναι για όποιον προλάβει, και η διάρκεια που ανάβει η θέρμανση για τα δωμάτια θα πρέπει να είναι για περισσότερες ώρες.

- Ο ένας φύλακας που υπάρχει το απόγευμα και τη νύχτα δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει τόσα πολλά παιδιά που είναι στο οικοτροφείο και τις τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις της Σχολής.

Οι σπουδαστές αναφέρουν και άλλα. Μεταξύ άλλων πως: «Βαρεθήκαμε να βλέπουμε με διάφορους υπεύθυνους να περνάνε και να μας λένε παχιά λόγια. Αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύετε».

Τι λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που γνώριζαν τα προβλήματα εκεί, μετά και την τραγική εξέλιξη με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη (ένας από τους σπουδαστές που σε κείνη την επιστολή συμπαραστεκόταν στα παιδιά που την υπέγραφαν) ως «Οι απεγνωσμένοι μαθητές της Γαλακτοκομικής 2014-2015».

Ένα μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων, η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου, αναρωτιέται με κείμενο της στο blog των εργαζομένων:

«Αν τα παιδιά αυτά, που περιγράφουν καλύτερα από τον καθένα, τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τους, κατάφερναν να επικεντρωθούν, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων, (των εργαζόμενων στον Οργανισμό, την κοινωνία, τον περίγυρό τους, οικογένεια κ.λπ) στον αγώνα τους να βελτιώσουν το σχολείο τους και τη ζωή τους, ίσως να μην εκτονώνονταν στο λιντσάρισμα (όπως διακινείται παντού) μεταξύ τους. Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη θα έδιναν θέση στη βαρβαρότητα και στην αποκτήνωση. Οι άνθρωποι είναι ικανοί και για τα δύο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αν εμείς το επιτρέψουμε. Το ρατσισμό, τον αυτοματισμό, το bullying τα συναντάμε παντού και τα αναπαράγουμε όλοι μας συνειδητά ή ασυνείδητα, κάποια στιγμή.

Θα μας απασχολούσε άραγε με το ίδιο ενδιαφέρον και διάρκεια οτιδήποτε συνέβαινε στο συγκεκριμένο σχολείο, αν ποτέ δεν είχε χαθεί αυτό το παιδί; Είχαμε άραγε όλοι την ευκαιρία να στρέψουμε την προσοχή μας με το σωστό τρόπο στο σχολείο, πριν συμβούν όλα αυτά;
Τώρα μας έπιασε όλους ο πόνος

Ο ένας και μοναδικός φύλακας-επιστάτης της Σχολής, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των εργαζομένων απολύθηκε εν τέλει. Το εάν και πόσο αυτή η πράξη –μαζί με άλλες- καθόρισε την πορεία των δραματικών εξελίξεων, γι’ αυτό θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Ωστόσο, είναι ένα στοιχείο για το οποίο δε μπορεί να υπάρξει αδιαφορία. Έστω και τώρα.

Διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση των Εργαζομένων: «Από την απόλυση του φύλακα - επιστάτη της συγκεκριμένης σχολής, εργαζόμενου στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι την περικοπή των προϋπολογισμών, την αγριότητα και τη βία που καταλαμβάνουν την κοινωνική ζωή σε όλα τα επίπεδα, "συνοδηγός" και συνεργός προσθέτουμε εμείς, δε γίνεται όποιος μπορεί να τα συνδέσει και να τα αποδώσει εκεί που πρέπει, αλλά όποιος δεν μπορεί ή δε θέλει».

Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκάλεσε στο «σώμα» των εργαζομένων όχι μόνον «σύμπνοια», αλλά «εντάσεις» και «αντιπαραθέσεις».
Το βέβαιο, πάντως, είναι πως αν γίνονταν όλα σωστά εκεί πάνω, σε κείνη την Γαλακτοκομική Σχολή, να μην καταλήγαμε σ’ αυτό το εφιαλτικό τέλος ενός νέου ανθρώπου.

Ας μη συνεχίσουμε, λοιπόν, να είμαστε σ’ αυτή τη χώρα, «αιωνίως χαμένοι στη μετάφραση» κι ας δούμε την ουσία.

Δείτε το χρονικό της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο

Σχετικές ειδήσεις