ΕΛΛΑΔΑ

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Γαύδου στην Ευρώπη!

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Γαύδου στην Ευρώπη!

Με μια νέα γυναίκα στο τιμόνι της Δημαρχίας, την Γκέλη Καλλίνικου, το νησί της Γαύδου με τους μόλις 80 κατοίκους, αποκλεισμένο από δομές και αξιόπιστη ακτοπλοΐα, όχι μόνο πρόσφερε φροντίδα σε περισσότερους από 200 κατατρεγμένους –ανάμεσα τους παιδιά και ηλικιωμένοι- αλλά κυρίως έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Λίγες ώρες πριν το νησί γεμίσει με ανθρώπους από διάφορες χώρες –όχι τουρίστες αυτήν την φορά- αλλά απελπισμένους, η δήμαρχος του νησιού Γκέλη Καλλίνικου διαμαρτύρονταν για τα πολύ σοβαρά ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι κάτοικοι τον χειμώνα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι. Είναι το γνωστό πρόβλημα –διαχρονικό πια- με τις άγονες γραμμές.

Δήμαρχος

Κι όμως, κι ενώ αυτό το νησί τις τελευταίες ημέρες ήταν αποκλεισμένο για μία ακόμη φορά –λόγω και καιρού- όταν αποβιβάστηκαν στις ακτές ταλαίπωροι άνθρωποι που δεν ξέρω κι εγώ πόσα χιλιόμετρα διένυσαν υπό άγριες συνθήκες μέχρι να πατήσουν το πόδι τους στο νησί, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, όλοι οι κάτοικοι του νησιού κινητοποιήθηκαν. Στη Γαύδο δεν υπάρχουν υποδομές για μετανάστες, αλλά ούτε και για τους ίδιους τους κατοίκους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, οι κάτοικοι της Γαύδου άνοιξαν τα σπίτια τους και φρόντισαν τους ανθρώπους αυτούς.

Με φάρμακα που δεν περισσεύουν.

Με φάρμακα που δεν περισσεύουν.

Με φαγητό που δεν περισσεύει.

Κι από την άλλη, η Δήμαρχος του νησιού Γκέλη Καλλίνικου ξεκίνησε κυριολεκτικά έναν αγώνα συντονισμού μεταξύ πραγματικότητας Γαύδου, συναρμόδιων υπουργείων και φορέων της υπόλοιπης Κρήτης.

μαθιουδάκηςγαύδος

Και μαζί σ' όλη αυτήν την προσπάθεια αρωγοί υπήρξαν πολλοί επαγγελματίες και λειτουργοί. Όπως οι δύο γιατρίνες από τα Σφακιά και την Ανώπολη, η Δήμητρα Κουκούλη και η Σωτηρία Λιώρη μαζί με την νοσηλεύτρια Αργυρώ Καρτσωνάκη οι οποίες με εξαιρετικά άσχημη θάλασσα, με πλωτό του λιμενικού σώματος, πήγαν στο νησί για να βοηθήσουν ιατρικά όσους το είχαν ανάγκη. Ανάμεσα τους κι ένα αγοράκι 13 ετών που έπαθε ανακοπή καρδιάς. Το επανέφεραν και το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων.

Οι μετανάστες έφτασαν στο νησί την Μεγάλη Πέμπτη.Ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Μαθιουδάκης γράφει: «Ένα μικρό καΐκι από τη Λιβύη προσάραξε λόγω βλάβης μετά από 6 μέρες φουρτούνας στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Κοντά 200 άτομα τα περισσότερα νεαρά παιδιά, νέοι άνθρωποι ακολούθησαν τη βάρκα της ελπίδας για νέες περιπέτειες. Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα σαν άνθρωπος πρώτα και σα φωτογράφος να κατεβαίνεις το μονοπάτι της Τρυπητής και να αντικρίζεις αυτό το πολύχρωμο ανθρώπινο δράμα. Άραβες, Λίβυοι, Σουδανοί, άνθρωποι από πολλές χώρες της Αφρικής έφτασαν σ αυτό τον τόπο και με ρώτησαν που είμαστε. Με ρώτησαν αν υπάρχει νοσοκομείο και δεν ήξερα τι να πω γι αυτό τον ακριτικό τρόπο».

Μεγάλη Παρασκευή, διαβάζουμε αναφορά στο GavdosFm (www.gavdosfm.gr): «Το εμφιαλωμένο νερό τελείωσε, τα φάρμακα τελείωσαν, τα τρόφιμα τελείωσαν, η μόνη μας ελπίδα είναι ένα ελικόπτερο με τα απαραίτητα».

Κυριακή του Πάσχα. Και είναι η τέταρτη ημέρα παραμονής στο νησί.

Πριν από την Ανάσταση υπάρχουν πολλές μικρές Αναστάσεις σε τούτον τον τόπο. Μία από αυτές είναι και αυτή που έγινε την Μεγάλη Πέμπτη στο νησί της Γαύδου...

Σχετικές ειδήσεις