ΕΛΛΑΔΑ

Πώς χάκερ «έφαγαν» 4 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες

Πώς χάκερ «έφαγαν» 4 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες

Νέα στοιχεία για τον τρόπο που δρουν οι χάκερ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να «φάνε» 4 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡ – ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΡΩΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΗΡΥΧΘΕΙ ΜΕ 3 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Μιλώντας στην κυριακάτικη «Real News» ο κ. Σφακιανάκης αναφέρει ότι η διαδικτυακή και ηλεκτρονική διείσδυση στα λογιστήρια εταιρειών είναι αυτή τη στιγμή ένα διεθνές φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο πίσω από τις μεγάλες επιθέσεις που πραγματοποιούν επαγγελματίες χάκερ βρίσκονται άτομα από τη Ρωσία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε οι έρευνες έχουν στραφεί σε έναν Ρώσο «βαρόνο» τέτοιων απατεώνων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που διεισδύουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και λογιστήρια εταιρειών. Το όνομά του είναι Evgeni Bogachev και είναι επικηρυγμένος με το ποσό των 3 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Σφακιανάκης περιγράφοντας το πώς δρουν οι συγκεκριμένοι χάκερ αποκάλυψε πως «αφού επιλέξουν τη μικρή ή μεγάλη εταιρεία που θα «χτυπήσουν», σπάνε την εταιρεία και καταφέρνουν να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογιστήριό της». Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δίωξης εντοπίζουν ποιες είναι οι επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσεται και κυρίως ποιοι είναι οι προμηθευτές στους οποίους η εταιρεία στέλνει χρήματα.

«Ας πούμε λοιπόν ότι η εταιρεία πληρώνει χρήματα στον προμηθευτή Χ, καταθέτοντάς του χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της τάδε τράπεζας. Οι χάκερ ανοίγουν έναν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και στη συνέχεια μπαίνουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας που ήδη έχουν «σπάσει» και απλώς αλλάζουν τον αριθμό του λογαριασμού» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη υπάρχει και δεύτερος τρόπος δράσης. Αφού κλέψουν τα λογότυπα της προμηθεύτριας εταιρείας, στέλνουν ένα e-mail στην επιχείρηση που έχουν βάλει στο στόχαστρο, το οποίο λέει: «Είμαστε οι τάδε προμηθευτές σας και θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι από εδώ και στο εξής οι συναλλαγές μας θα πρέπει να γίνονται μέσω του νέου μας τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο σας αποστέλλουμε».

Σχετικές ειδήσεις