ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ρόδος: Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Χάρη στους άνδρες του λιμενικού οι οποίοι έπεσαν αμέσως στη θάλασσα κατάφεραν να σωθούν οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο που προσάραξε το πρωί στην παραλία «Ζέφυρος» της Ρόδου.

Εάν η επέμβαση των λιμενικών δεν ήταν έγκαιρη τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, αφού οι μετανάστες δεν ήξεραν κολύμπι και κινδύνευαν να πνιγούν άμεσα καθώς το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο ήταν περί τα 5 μέτρα. Μαζί με τους λιμενικούς έπεσαν στη θάλασσα βοηθώντας τους μετανάστες να φθάσουν στην ξηρά και κάτοικοι του νησιού που βρισκόταν για κολύμπι στην παραλία και αντελήφθησαν εγκαίρως τι είχε συμβεί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τρεις άνθρωποι -ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί- ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες αφού υπάρχουν φόβοι ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι μετανάστες.

Καρέ καρέ η συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης στη Ρόδο

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10.00 το πρωί, στην παραλία Ζέφυρος, όταν το ιστιοφόρο προσάραξε σε βράχια και μέσα σε λίγα λεπτά βούλιαξε. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πολλοί μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα για να βγουν στη στεριά και από αυτούς έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 83 άτομα, εκ των οποίων 57 έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και 23 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι περισσότεροι από τους ναυαγούς είναι Σύροι, ενώ στην περιοχή του ναυαγίου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του νησιού βρέθηκε αρκετός κόσμος

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, και τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, με αφορμή το θέμα των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο σας το Σάββατο 18 Απριλίου με αντικείμενο την έναρξη του διαλόγου για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η χώρα μας, σας παραθέτουμε, και δια της παρούσης σύντομα και συνοπτικά, τις προτάσεις μας για τις άμεσες προτεραιότητες που απαιτείται να ικανοποιηθούν για να μπορέσουν τα νησιά μας, που δέχονται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο των ροών αυτών, να ανταπεξέλθουν σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και σύνθετο πρόβλημα:

- Άμεση στελέχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που με τον σημερινό αριθμό ανδρών που διαθέτουν στη Δωδεκάνησο αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουν τον ρόλο τους σε μία περιοχή με 8 αεροδρόμια και 7 λιμάνια πύλες εισόδου στην χώρα μας.

- Κάλυψη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας τόσο στο επίπεδο των θαλασσίων μέσων όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού των αντίστοιχων Τμημάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει στα νησιά μας ούτε λεωφορείο των Σωμάτων Ασφαλείας για την μεταφορά των ανθρώπων αυτών.

- Άμεση ενεργοποίηση του ΠΔ 235/2007 με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τουλάχιστον στην Ρόδο, Κω και Λέρο, και η στελέχωση τους με συνοριακούς φύλακες οι οποίοι έχουν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό και υπηρετούν σήμερα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. μέρη της ηπειρωτικής χώρας.

- Ενεργοποίηση του μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου των μεταναστών με σκοπό την θωράκιση της δημόσιας υγείας και την υγειονομική κάλυψη τόσο των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά μας όσο και του πληθυσμού μας.

- Διάθεση ειδικού πλοίου για την μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά μας στο λιμάνι του Πειραιά, αφού με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται στην έναρξη της είναι εξαιρετικά προβληματικό και θα στοιχίσει και στον τουρισμό μας και στην ακτοπλοΐα μας η μεταφορά τους με τα πλοία που εξυπηρετούν τους επισκέπτες μας.

- Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει στις Περιφέρειες της χώρας τη δυνατότητα να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που προκύπτουν από τις καταστάσεις που δημιουργούνται στα νησιά μας εκ των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο και σίγουρα εξοργιστικό για τους Δωδεκανησίους το αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης προς τις τοπικές αρχές για την ανεύρεση χώρων προσωρινής κράτησης των μεταναστών (για το διάστημα των 48 ωρών που διαρκεί η διαδικασία καταγραφής τους) ενώ ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Δωδεκάνησο είναι το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Οι σχετικοί χώροι που αναζητούνται για τον σκοπό αυτό πρέπει να ανευρεθούν μέσα από την τεράστια αυτή περιουσία, αποτέλεσμα δήμευσης κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, και να επισκευασθούν με πόρους που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της περιουσίας αυτής και όχι να καταβάλλονται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Είναι γνωστό και σαφές πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές, τα Σώματα Ασφαλείας και τα συναρμόδια Υπουργεία, βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος ξεπερνώντας κάθε όριο αρμοδιοτήτων και αψηφώντας έννοιες κόστους τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο ανθρωπισμός μας, ο πολιτισμός μας, οι ανάγκες των νησιών μας και των κατοίκων τους μας επιβάλουν την στάση και λειτουργία που μέχρι σήμερα τηρούμε, αλλά αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον χωρίς την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης στην κατεύθυνση που μόλις σας περιγράψαμε.»

Σχετικές ειδήσεις