ΕΛΛΑΔΑ

Πώς έγινε η φονική συμπλοκή στον Κορυδαλλό

Πώς έγινε η φονική συμπλοκή στον Κορυδαλλό

«Συναγερμός» σήμανε το βράδυ της Κυριακής (03/05/2015) στη Γ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από άγρια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν 21, μεταξύ των οποίων πέντε σοβαρά.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 21 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΟΒΑΡΑ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όλα ξεκίνησαν μετά το δείπνο και πριν οι κρατούμενοι επιστρέψουν στα κελιά τους, όταν ομάδα Αράβων και Αλβανών συγκρούστηκε με ομάδα Πακιστανών.

Από τη συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, δύο άτομα Πακιστανικής υπηκοότητας, 35 και 30 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 21 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, 12 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, 4 στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και 5 στο Γεννηματάς στην Αθήνα.

Λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση στη φυλακή τέθηκε υπό έλεγχο και μέσα στα κελιά άρχισαν να μπαίνουν δυνάμεις των ΕΚΑΜ για έρευνα σε όλους τους κρατούμενους για αυτοσχέδια όπλα.

Παράλληλα, άρχισαν και οι έρευνες για το πως σημειώθηκε το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο δύο κρατουμένων.

Παρασκευόπουλος: Αφορμή ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη προσωπικού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής τις φυλακές, απέδωσε τα άγρια επεισόδια στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό συμβάν και σημείωσε ότι διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της άγριας συμπλοκής.

«Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σε ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

»Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης.

»Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την Πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

Σχετικές ειδήσεις