ΕΛΛΑΔΑ

Άλλοι πεθαίνουν κι άλλοι βγάζουν χρήματα περιμένοντας στην ουρά!

Άλλοι πεθαίνουν κι άλλοι βγάζουν χρήματα περιμένοντας στην ουρά!

Αν και κανείς μας δε θέλει να έχει ή να είναι η «ουρά» του άλλου, κατά τα υπόλοιπα η ουρά της αναμονής μας κατατρέχει.

Στο τέλος κάθε μήνα εκατοντάδες συνταξιούχοι λιποθυμούν στις ουρές έξω από τράπεζες ανά την Ελλάδα.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Οι μεγάλες ουρές είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της χώρας και των πολιτών. Από την Κατοχή μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες περιμένουν: στα συσσίτια, στα νοσοκομεία, έξω από μία δημόσια υπηρεσία, στις τράπεζες κτλ.

Όμως, η αναμονή σε μία ουρά, μπορεί να είναι και μία καλή δουλειά ή απλά ένα γερό μεροκάματο. Όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, νοικιάζεις «επαγγελματία της ουράς», φεύγεις εσύ, περιμένουν αυτοί στη θέση σου, κάνουν τη δουλειά σου και στο τέλος κερδίζουν και αυτοί αλλά και εσύ.

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δεν έχει κάνει την εμφάνισή της κάποια τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου. Και εδώ, όμως, «νοικιάζονται» άνθρωποι για να περιμένουν στην ουρά αντί για κάποιον άλλον, με τη διαφορά ότι ο ενοικιαζόμενος είναι κάποιος άνθρωπος εμπιστοσύνης και όχι κάποιος άγνωστος.

unnamed

Line Standers στην Ελλάδα;

«Μου είχε τύχει πρόσφατα να περιμένω στην τράπεζα και να με πλησιάσει ένας νεαρός, ο οποίος μου πρότεινε ευγενικά ότι θα μπορούσε να περιμένει για μένα με μόλις πέντε ευρώ. Όταν τον ρώτησα τι ακριβώς εννοεί, μου είπε ότι με βάση τους χρόνους αναμονής, δεν θα κατάφερνα να τελειώσω νωρίτερα από μία ώρα και ότι θα μπορούσε να περιμένει αυτός με το δικό μου χαρτάκι. Όταν έβλεπε ότι θα έφτανε η σειρά μου, θα με ειδοποιούσε για να έρθω», εξηγεί η Νάνσυ Κ.

-Το δεχθήκατε;

«Η αλήθεια είναι ότι μπήκα σε πολύ μεγάλο πειρασμό, αλλά τελικά δεν το τόλμησα».

Πενήντα χρόνια πίσω...

Για μια καλή συμφωνία με το Δημόσιο, πρέπει να περιμένουμε στην ουρά. Για να εξοφλήσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, στην ουρά. Για μια πολυδιαφημιζόμενη παράσταση, στην ουρά. Στην τράπεζα, με ουρά. Για το φυσικό αέριο, στην ουρά. Είμαστε πενήντα χρόνια πίσω, ενώ θα έπρεπε να είμαστε πενήντα χρόνια μπροστά και χωρίς καμία... ουρά! Μπας και τελικά μας αρέσει η ουρά και δεν θέλουμε ν' αλλάξουμε;

Η ουρά ή αλλιώς «γραμμή αναμονής» είναι πολύ διάσημη σε επιστημονικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν με την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων, να την προσεγγίσουν. Έχει μελετηθεί αρκετά. Με πρώτο στο είδος του τον AK Erlang το 1909 για την τότε κυκλοφοριακή συμφόρηση του τηλεφωνικού δικτύου «The Theory of Probabiblities and Telephone Conversations». Σημαντική, όμως, ήταν και η μελέτη του David George Kendall του 1953.

Από τη δεκαετία του '70, τότε που σε πολλές περιοχές της χώρας οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονταν μέσω κινητών τραπεζικών μονάδων, με τον υπάλληλο να κρατά χειρόγραφες σημειώσεις σε καρτέλες πελατών, λες και δεν πέρασε μια μέρα.

Λιποθυμούν και πεθαίνουν στην ουρά!

Το να περιμένεις σε μία ουρά για ώρα, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Άνθρωποι έχουν λιποθυμήσει στη γραμμή αναμονής και άλλοι έχουν πεθάνει κιόλας!

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ένας συνταξιούχος έσβησε περιμένοντας να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ στην ουρά μιας τράπεζας. Τότε είχε παρέμβει και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φωτεινή Κρεωνίδου.

Ο άνθρωπος ένιωσε άσχημα, λιποθύμησε και πέθανε, αφού περιμένε μιάμιση ώρα στην ουρά. Ένας ακόμη πέθανε την ίδια χρονιά πάλι περιμένοντας στην ουρά, αλλά για να πάρει την σύνταξη του, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άλλος πέθανε στην Σάμο τον περασμένο Γενάρη, περιμένοντας και αυτός στην ουρά, για να ψηφίσει!

Στο τέλος κάθε μήνα που καταβάλλονται οι συντάξεις, σημειώνονται εκατοντάδες λιποθυμίες συνταξιούχων σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν που ήταν, ήρθε και η οικονομική κρίση και η ζωή μας απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη ουρά!

Οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ και τις εφορίες, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, οι ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες, κάθε τέλος του μήνα, επίσης. Γιατί;

Και καλά να είμαστε τουρίστες της δεκαετίας του '80 έξω από την τράπεζα στο Γιαλό της Μυκόνου, να περιμένουμε –δίχως ATM- να βγάλουμε χρήματα, αλλά τώρα, γιατί;

Γιατί θα πρέπει στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου να υπάρχουν ουρές; Υπάρχει εξήγηση: ελάχιστοι αστυνομικοί υπηρετούν στο... υποστελεχωμένο πόστο των αστυνομικών υπηρεσιών του Αεροδρομίου.

unnamed 3

Οι επαγγελματίες του είδους...

Το 2010 ένας νεαρός δαιμόνιος Ουκρανός, ο 25χρονος Αντρέϊ Ματίσεβιτς έστησε μία έξυπνη εταιρεία με 11 υπαλλήλους οι οποίοι νοικιάζονταν από κάποιον για να περιμένει στην θέση του στην ουρά έξω από μία δημόσια υπηρεσία, τράπεζα κτλ! Μάλιστα, ο Ματίσεβιτς αρχικά είχε προσλάβει γι' αυτήν τη δουλειά μόνον άντρες καθώς όπως ισχυρίζονταν τότε, «είναι πιο υπομονετικοί και ανθεκτικοί».

Όμως, και πιο πρόσφατα, στη Βενεζουέλα, η 22χρονη Κρισμπέλ Βιγιαροέλ κάνει την ίδια δουλειά. Περιμένει για άλλους στην ουρά και αγοράζει τα προϊόντα που θέλουν, αντί αμοιβής φυσικά.

Την ίδια δουλειά ξεκίνησε να κάνει και ένας Αμερικανός, ο Robert Samuel. Την ημέρα της κυκλοφορίας του iPhone 5, κάθισε στην ουρά 19 ώρες (για λογαριασμό του πελάτη) και κέρδισε 100 ευρώ! Κι όταν είδε ότι από αυτήν την «δουλειά» μπορεί να βγάζει τρελά χρήματα –διότι ποιος θέλει να περιμένει για ώρες σε μία ουρά- έστησε την δική του εταιρεία, την Same Ole Line Dudes (SOLD Inc).

Όμως, στην Αμερική δεν είναι η μόνη εταιρεία με επαγγελματίες της ουράς. Μια ακόμη εταιρεία που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες, έχει έδρα την Ουάσιγκτον, είναι η Line Standing. Ο ιδρυτής της, ο Mark Gross υπεραμύνεται της μοναδικότητας της επιχείρησης του. Ίσως να μην έχει άδικο. Οι δικοί του πελάτες είναι στελέχη επιχειρήσεων, δικηγόροι, λομπίστες και άνθρωποι της οικονομικής βιομηχανίας. Οι υπάλληλοι του περιμένουν στην ουρά για 10 με 15 δολάρια την ώρα.

Όμως, το ποσό μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τον λόγο που περιμένουν στην ουρά, και να φτάσει τα 35 δολάρια την ώρα! Η εταιρεία λειτουργεί εδώ και χρόνια και μερικοί από τους υπαλλήλους της είναι πρώην άστεγοι!

Σχετικές ειδήσεις