ΕΛΛΑΔΑ

Κνωσός: Εδώ χτύπησε ο κεραυνός - Τι λένε οι γιατροί για την βαριά τραυματισμένη (Photos - Video)

Κνωσός: Εδώ χτύπησε ο κεραυνός - Τι λένε οι γιατροί για την βαριά τραυματισμένη (Photos - Video)

Μια τουρίστρια από τους δεκαεννέα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Ηρακλείου μετά από «χτύπημα» κεραυνού, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η τουρίστρια η οποία τραυματίστηκε σοβαρά όταν κεραυνός «χτύπησε» τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Όπως σημειώνει στην κάμερα του cretapost.gr, γιατρός του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το περιστατικό, η γυναίκα έφτασε εκεί με καρδιοαναπνευστική ανακοπή από το ηλεκτρικό σοκ που είχε υποστεί η καρδιά από τον κεραυνό.

Έγινε διαδικασία αναζωογόνησης που κράτησε σχεδόν τρία τέταρτα και κατόπιν οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

«Δεν μπορούμε ακόμα να καθορίσουμε την έκβαση του περιστατικού», δηλώνει ο γιατρός καθώς η κατάσταση της υγείας της γυναίκας είναι κρίσιμη και θα νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι υπόλοιποι που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, είτε είχαν ελαφρά τραύματα είτε βρέθηκαν εκεί για προληπτικούς λόγους.

Το χρονικό του ατυχήματος

Ο κεραυνός «χτύπησε» γύρω στις εννέα και μισή σήμερα (29/05) το πρωί όταν οι Ρώσοι τουρίστες –κρατώντας ομπρέλες- βρίσκονταν για ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στέκονταν κάτω από ένα δέντρο.

knosos22

Από το χτύπημα του κεραυνού στο δέντρο, πολλοί από τους τουρίστες έπεσαν στο έδαφος και τραυματίστηκαν ενώ άλλοι υπέστησαν τραύματα από την ηλεκτρική εκκένωση.

knosos8

Άμεσα βρέθηκαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και με τέσσερα ασθενοφόρα μετέφεραν 19 τουρίστες στο νοσοκομείο.

knosos5

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού -ο οποίος διαθέτει αλεξικέραυνα- παραμένει κλειστός ενώ έγινε αυτοψία από άνδρες της Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το ατύχημα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη δυτική αυλή του Ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

Στο σημείο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο, κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

«Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα. Σημειώνεται ότι τα κτίρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ για το περιστατικό

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ αναφέρεται στο περιστατικό, τονίζοντας ότι ανταπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών μετά από πτώση κεραυνού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 09:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του ΕΚΑΒ, στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος, όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς».

Παράλληλα, προσθέτει το ΕΚΑΒ, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η τουρίστρια (στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από τον γιατρό του ΕΚΑΒ) διεκομίσθη με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο - Πανάνειο» όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» δεν εφημέρευε, αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ακόμη το ΕΚΑΒ αναφέρει ότι σε δεύτερο στάδιο και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διεκομίσθησαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η). ακόμη 12 άτομα σύνολο 17 διακομιδών.

Στο μεταξύ την τραυματία από τον κεραυνό τουρίστρια που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο, θα επισκεφθεί ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίσθηκαν ελαφρότερα, εξετάσθηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.

Σχετικές ειδήσεις