ΕΛΛΑΔΑ

Δημοψήφισμα 2015: Στις κάλπες οι Έλληνες για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα 2015: Στις κάλπες οι Έλληνες για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα 2015:Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, με τους Έλληνες πολίτες να βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για το έθνος καθώς καλούνται να πάρουν θέση στο ερώτημα σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, ενώ η ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 21:00.

Νωρίς το πρωί παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα σε εκλογικά τμήματα κυρίως στην Αθήνα με έλλειψη φακέλων, ωστόσο, το μεσημέρι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (είχε κυμανθεί κοντά στο 65%), και πάντως, σίγουρα πάνω από το όριο του 40% που απαιτείται από τον νόμο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής διαδικασίας είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων εμφανίζονται σίγουροι για την τελική τους απόφαση, είτε την έλαβαν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, είτε σήμερα το πρωί.

Παυλόπουλος: Με ενότητα θα διανύσουμε τον δύσκολο δρόμο του αύριο

Την ανάγκη για ενότητα την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο πολίτης καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το δύσκολο δρόμο του αύριο οφείλουμε να τον διανύσουμε ενωμένοι. Προχωράμε όλοι μαζί» είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Δημοψήφισμα 2015 -Τσίπρας: Από αύριο ανοίγουμε ένα δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης

Σαφές μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ότι η αποφασιστικότητα του λαού νικάει την προπαγάνδα του φόβου, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Κυψέλη, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, διότι η δημοκρατία είναι χαρά. Όταν νικά το φόβο και τους εκβιασμούς είναι λύτρωση στο αδιέξοδο» είπε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από το 661ο εκλογικό τμήμα, στο κτήριο των 27ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η επιλογή είναι στα χέρια του λαού. «Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης, αλλά όχι τη βούληση ενός λαού», τόνισε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του «ότι από αύριο θα έχουμε ανοίξει ένα δρόμο επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Καμμένος: Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από αρκετό κόσμο μεταξύ των οποίων και τη μικρή κόρη του.

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο είπε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν φοβάται» και συνέχισε λέγοντας πως «η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα» και ότι «η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι όσοι θέλουν να καθυποτάξουν τους πολίτες και τα κράτη».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο λαός έχει στα χέρια του την εξουσία

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ελληνικός λαός έχει στα χέρια του στην εξουσία, θα δικαιώσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν και θα διαψεύσει εκείνους που τον εκβίασαν έστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σήμερα το λόγο έχει ο λαός. Έχει στα χέρια του την απόφαση για το μέλλον του, έχει στα χέρια του την εξουσία που από το Σύνταγμα του ανήκει. Ο λαός θα δικαιώσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν και θα διαψεύσει εκείνους που τον εκβίασαν και προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν» είπε συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου από την Αγία Παρασκευή όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα για το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Από τους πρώτους ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής

Το εκλογικό του δικαίωμα στο σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα άσκησε λίγο μετά τις 07:30 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραμανλής δεν προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα χειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε στις 7 το πρωί στη Νέα Ερυθραία, τόνισε ότι την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα πρέπει να αφιερωθούμε στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
«Από αύριο, όλος ο ελληνισμός ενωμένος πρέπει να αφιερωθούμε στο πραγματικό πρόβλημα. Τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», είπε αρχικά ο Γ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε ότι γι’ αυτές τις αλλαγές θα πρέπει «να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα του ευρώ».

Σαμαράς: Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας

Σε μία λιτή δήλωση στους δημοσιογράφους προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, όπου λίγο μετά τις 09:00 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε «ναι» στην Ελλάδα, «ναι» στην Ευρώπη» είπε από την Πύλο.

Φώφη Γεννηματά: Είναι ώρα ευθύνης

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 257-ο εκλογικό τμήμα στο 100-ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στον Νέο Κόσμο.

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι είναι ώρα απόφασης και ευθύνης. Ο λαός ενωμένος ψηφίζει για την ελπίδα, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε, είπε, μια βιώσιμη συμφωνία. Στέλνουμε ένα ισχυρό ναι στην Ευρώπη, στο ευρώ, με ομοψυχία και υπευθυνότητα, ανέφερε.

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, με ενότητα, σε συμμαχία με ετοιμότητα και εγρήγορση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις είτε αυτές οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία καρμανιόλα, μνημόνιο ουσιαστικά με σκληρά μέτρα, είτε δρομολογήσουν εξελίξεις εξόδου από το ευρώ, διπλού νομίσματος με χρεοκοπημένο τον λαό μας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα έτσι ώστε ο λαός μας να ανακουφιστεί από άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους για μια νέα κοινωνία με λαϊκή ευημερία για όλους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ιωνία.

Στο 6-ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, ψήφισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε ένα δημοψήφισμα που δεν χρειαζόταν. Η χώρα χρειάζεται άμεση συμφωνία για βιώσιμη λύση. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΔΗΜΑΡ λέει ναι στην Ελλάδα, ναι στην Ευρώπη».

Θεοδωράκης: Ο σπόρος του διχασμού δεν θα καρποφορήσει

Στο Χαϊδάρι ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεδωράκης. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι ο σπόρος του διχασμού που απερίσκεπρα έριξαν κάποιοι ότι δεν θα καρποφορήσει. Σε λίγες ώρες, είπε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.

Βαρουφάκης: Σήμερα ο λαός απαντά στο τελευταίο τελεσίγραφο του Eurogroup

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι σήμερα ο λαός απαντά στο τελευταίο τελεσίγραφο του Eurogroup έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από το Παλαιό Φάληρο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Οι τεράστιες αποτυχίες του Eurogroup οδηγούσαν σε τελεσίγραφα που ο λαός δεν μπορούσε να απαντήσει. Σήμερα μετά από πέντε χρόνια αποτυχιών έχει το δικαίωμα να αποφανθεί. Ο λαός θα αποφανθεί για το τελευταίο τελεσίγραφο των Θεσμών» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Στο 65% υπολογίζεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (είχε κυμανθεί κοντά στο 65%), και πάντως, σίγουρα πάνω από το όριο του 40% που απαιτείται από τον νόμο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής διαδικασίας είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων εμφανίζονται σίγουροι για την τελική τους απόφαση, είτε την έλαβαν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, είτε σήμερα το πρωί. Κοινός παρονομαστής, είναι ότι, ασχέτως αποτελέσματος, θα πρέπει την επόμενη ημέρα η κοινωνία να μην είναι διχασμένη.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες αποφάσισαν να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης «και στα 298 εκλογικά τμήματα έχουν παρουσιαστεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ενώ, όπως και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες, παρατηρείται το φαινόμενο της μη προσέλευσης μελών εφορευτικών επιτροπών».

Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων και στα Χανιά ανοικτές παραμένουν από νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας.

Ομαλά η εκλογική διαδικασία και στη Βόρεια Ελλάδα

Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται σταδιακά στα εκλογικά τμήματα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η κυβέρνηση.
Στην Α' Θεσσαλονίκης τα όποια κενά παρατηρήθηκαν αναπληρώθηκαν από χθες, Σάββατο ενώ και στα 806 εκλογικά τμήματα παρουσιάστηκαν κανονικά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών.

Κανονικά διεξάγεται η ψηφοφορία στην Δυτική Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με εξαίρεση την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Στο μεταξύ, με μικρή καθυστέρηση έφθασε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στην κοινότητα Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, διότι υπήρχε πρόβλημα στη μετακίνησή του. Τελικά ο δικαστικός αντιπρόσωπος έφθασε αρχικά στην Ναύπακτο με αυτοκίνητο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και από εκεί τον παρέλαβε αυτοκίνητο του δήμου Ναυπακτίας και τον μετέφερε στην Κλεπά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καλύφθηκαν έγκαιρα οι απουσίες δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι είχαν διοριστεί σε εκλογικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, αφού αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωματικούς.

Όσον αφορά στην Αχαΐα και στην Ηλεία, η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά, ενώ τόσο η περιφέρεια όσο και οι δήμοι είναι σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν με έλλειψη εκλογικού υλικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικές ειδήσεις