ΕΛΛΑΔΑ

Capital controls: Στις ουρές των ΑΤΜ η αξιοπρέπεια και ελπίδα είναι ζωντανές

Capital controls: Στις ουρές των ΑΤΜ η αξιοπρέπεια και ελπίδα είναι ζωντανές

Ως αναγκαίο κακό που θα αντέξουν μαζί με όλα όσα εδώ και πολύ καιρό έχουν αντέξει, βλέπουν πολλοί πολίτες την ταλαιπωρία στις ουρές των ΑΤΜ.

Δεύτερη εβδομάδα με Capital Controls και κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα αλλά η πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι μίλησαν σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνουν περήφανοι για το μαζικό «Όχι» του κυριακάτικου δημοψηφίσματος, το οποίο τους επιτρέπει –όπως τονίζουν- να πορευθούν με αξιοπρέπεια στο μέλλον.

Υπάρχουν βέβαια και οι πολίτες που εκφράζουν φόβο για την πορεία της χώρας, εκείνοι που εστιάζουν στο πρόβλημα της ρευστότητας κι αυτοί που θεωρούν ότι οι εταίροι επιθυμούν να «στήσουν τον πρωθυπουργό στο καναβάτσο».

Κάνοντας μια… βόλτα σε ΑΤΜ διαφορετικών περιοχών της Αττικής, το Αθηναϊκό Πρακτορείο εντοπίζει και καταγράφει την κατάσταση.

Στα Βριλήσσια για παράδειγμα, συνάντησε κάθε λογής αντίληψη.

Οι πιο αισιόδοξοι εκφράζουν την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο προς το καλύτερο από εδώ και πέρα.

Άλλοι ρίχνουν ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων για τη σημερινή κατάσταση και θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ακόμα μπροστά της δύσκολες στιγμές.

Στο Παγκράτι, ένας πολίτης δηλώνει περήφανος που συμμετέχει σε αυτή τη «συλλογική προσπάθεια της χώρας». Δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ταλαιπωρία αλλά εκτιμά ότι οι «οι θυσίες θα αποδώσουν».

Δίπλα του, ένας 32χρονος άνδρας σχολιάζει ότι «αν θέλεις να πετύχεις κάτι χρειάζεται και η ταλαιπωρία».

Το γεγονός ότι χρειάστηκε να πάει σε τρεις τράπεζες μέχρι να καταφέρει να πάρει 50 ευρώ, δεν έχει πτοήσει την κ. Μαρία, η οποία είναι σίγουρη ότι «κάτι καλύτερο θα προκύψει για τη χώρα και όλους εμάς», σημειώνοντας ότι ήδη δρομολογήθηκαν εξελίξεις, αναφερόμενη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που διεξάγεται σήμερα Δευτέρα (6/7).

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το μεγάλο ποσοστό του «Όχι» σύμφωνα με την κ. Έφη, η οποία τονίζει ότι επιλογή αυτή δείχνει ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο αυτό το γνωστό σκηνικό αλλά και ότι εμπεριέχει την εντολή προς την κυβέρνηση «προσέξτε τι θα υπογράψετε».

Από τη διαδικασία της αναμονής δεν λείπει και το γνωστό χιούμορ του Έλληνα. Σε υποκατάστημα τράπεζας στο τέρμα Ιπποκράτους, μια παρέα 20 ατόμων, συζητά, λέει ιστορίες, ανέκδοτα και καλαμπούρια. Καλεί μάλιστα τους… απέναντι (πολίτες που περίμεναν σε διπλανό ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας) να έρθουν από την πλευρά τους καθώς είχαν «και λεφτά και σκιά».

Δίπλα στους αισιόδοξους υπάρχουν σίγουρα και οι πιο σκεπτικοί. Αυτοί που εστιάζουν στο πρόβλημα της ρευστότητας όπως ένας 65χρονος επιχειρηματίας που τονίζει ότι με το κλείσιμο των τραπεζών, το κόστος «θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο για τη χώρα, από την παύση των δοσοληψιών. Δεν μας αξίζει αυτή κατάσταση», προσθέτει.

Αρνητική είναι και η κ. Ελένη, η οποία βρίσκεται σε αναγκαστική άδεια από την εταιρία όπου εργάζεται «μέχρι διασαφήνισης της κατάστασης» όπως εξηγεί ότι ειπώθηκε στο προσωπικό.

Σχετικές ειδήσεις