ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕΔΑ: Κριτική στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΕΕΔΑ: Κριτική στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Βήμα προς τον περιορισμό των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, χαρακτηρίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ενώ κάνει αναφορά και στο θέμα των πλειστηριασμών.

Σε ανακοίνωση της ΕΕΔΑ , αναφέρεται ότι ο Κώδικας αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στον περιορισμό κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση».

Προστίθεται δε ότι «περιέχει σειρά διατάξεων που είτε πλήττουν άμεσα είτε δημιουργούν τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος της έννομης δικαστικής προστασίας».

Ακόμα, ως προς το νέο τρόπο διεξαγωγής των πλειστηριασμών που προβλέπει ο νέος Κώδικας η Ένωση επισημαίνει: «Υιοθετούνται διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων πολιτών, οι οποίες αφενός δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα της διαδικασίας και όχι στις επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις, αφετέρου τροποποιούν τα προνόμια κατάταξης των δανειστών υπέρ των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών και εις βάρος των εργαζομένων, του Δημοσίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης».

«Στη χώρα μας» -συνεχίζει η Ένωση- «τα δικαιώματα -ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά- βάλλονται ανοιχτά και έχουν παραβιαστεί σε πολλά επίπεδα, τόσο με ευθύνη εξωτερικών όσο και εγχώριων παραγόντων».

Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου, ο πρόεδρος της της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γ. Σταυρόπουλος θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σχετικές ειδήσεις