ΕΛΛΑΔΑ

Μπλε πανσέληνος: Τι είναι το φαινόμενο που θα παρακολουθήσουμε απόψε

Μπλε πανσέληνος: Τι είναι το φαινόμενο που θα παρακολουθήσουμε απόψε

Για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο θα δούμε στο νυχτερινό ουρανό Πανσέληνο!

Μπορεί ο Ιούλιος να φεύγει ωστόσο, μας αφήνει πίσω του ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται «Μπλε Πανσέληνος». Το φαινόμενο μπορεί να μην είναι τόσο σπάνιο ωστόσο δεν παύει να μας μαγεύει κάθε φορά που συμβαίνει.

Το κανάλι NASA science στο youtube εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία της «Μπλε Σελήνης» που αναμένεται την νύχτα της Παρασκευής (31/07). Δείτε το βίντεο εδώ.

Όταν κάποιος λέει «μία φορά κατά τη Μπλε Πανσέληνο» εννοεί ότι κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Φέτος σημαίνει «το τέλος του Ιουλίου», αναφέρει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιουλίου και σύμφωνα με την σύγχρονη λαογραφία, όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, τότε η δεύτερη είναι η «μπλε».

Τι είναι όμως η Μπλε Πανσέληνος;

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, μπλε φεγγάρι αποκαλείται όταν μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα.

Ωστόσο, κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται, και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».

Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Σχετικές ειδήσεις