ΕΛΛΑΔΑ

Κως: Εκτιμήσεις για αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στο νησί

Κως: Εκτιμήσεις για αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στο νησί

Συνεχίζεται ακατάπαυστα η εισροή προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Κω τη στιγμή πουεχθές (11/08/2015) το απόγευμα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, με εντολή της ηγεσίας της Αστυνομίας, για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς η Κως βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κυρίτση καθημερινά έρχονται στο ακριτικό νησί 800 με 1.000 άνθρωποι, ενώ γίνονται εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση των εισροών, και όχι μόνο στην Κω λόγω της καλοκαιρίας.

Εκτιμάται ότι στο νησί βρίσκονται αυτή τη στιγμή 7.000 με 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος εξέφρασε και την έντονη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μεταναστών στο νησί.

«Το γήπεδο της Κω δεν είναι για εγκατάσταση, η λογική είναι οι μετανάστες να χωριστούν ανά εθνότητες μέσα στο χώρο για να ταυτοποιηθούν. Δεν μπορεί να γίνει κέντρο μεταναστών στην Κω» τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι έχει ζητήσει ένα με δύο μηχανήματα ταυτοποίησης της Europol για να αποσυμφορηθεί κατά το δυνατόν. «Η κατάσταση δεν είναι καλή... Είμαστε με 1,5 μηχάνημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πρωί της Τρίτης δημιουργήθηκε ένταση έξω από την αστυνομική διεύθυνση της Κω και τους δρόμους της πόλης, καθώς οι εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, απαιτούσαν να μπουν στο κτίριο της Αστυνομίας για να πάρουν τα έγγραφα τους και να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στο στάδιο, στο οποίο τους υποδείχτηκε να συγκεντρωθούν, προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια για αναχώρηση.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πυροσβεστήρων για να απωθήσουν τους μετανάστες.

Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αντιδράσεις, σε συνδυασμό και με το προχθεσινό περιστατικό, στο οποίο αστυνομικός χαστούκισε μετανάστη.

Σχετικές ειδήσεις