ΕΛΛΑΔΑ

Στον Πειραιά έφτασε το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στον Πειραιά έφτασε το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης 20 Αυγούστου, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τους 2.500 Σύρους πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά.

Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στις εννέα πρωί στην προβλήτα Ε1.

Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα.

Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων θέλει να φύγει το συντομότερο δυνατό από την περιοχή.

Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά. Αποτυπώνουν μια εικόνα πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Στη συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους...

Στην πύλη Ε-1, την ώρα που έδεσε το πλοίο, υπήρξαν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και ασθενοφόρο.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΛΠ είχε μεριμνήσει και έξω από την προβλήτα βρίσκονταν λεωφορεία του Οργανισμού που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Βέβαια, από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, καθώς στον Πειραιά βρίσκονται μόνο μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης, που μοιράζουν φυλλάδια στον κόσμο, κανένας όμως εκπρόσωπος αρμόδιας υπηρεσίας ή αρχής, για να ενημερώσει τους πρόσφυγες για το πού να κατευθυνθούν.

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα αν το πλοίο θα αναχωρήσει εκ νέου για κάποιο λιμάνι νησιού του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες για να υπάρχει αποσυμφόρηση.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω και το απόγευμα έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου παρέλαβε τους τελευταίους πρόσφυγες. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα, επειδή οι 150 από τους 2.450 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Η αλλαγή προορισμού πάντως κόντεψε να προκαλέσει επεισόδιο από Σύρους πρόσφυγες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με τα χειρότερα να αποφεύγονται με την παρέμβαση ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι διπλωματικός. Όπως ανέφερε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, αν η Ελλάδα εμφάνιζε μονομιάς χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ή να αποφασίσουν τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορά τους.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Μέσα βρίσκονται περίπου 1.800 σύροι πρόσφυγες από την Κω και 708 σύροι πρόσφυγες από την Μυτιλήνη.

Στη Λέσβο παραμένουν περισσότεροι από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Σχετικές ειδήσεις