ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία: Επίθεση κουκουλοφόρων σε σκάφος με μετανάστες στη Λέσβο

Καταγγελία: Επίθεση κουκουλοφόρων σε σκάφος με μετανάστες στη Λέσβο

Μία σοβαρή καταγγελία έκανε ο Βέλγος Peter N. Bouckaert που κατέχει τη θέση του διευθυντή Εκτάκτων Αναγκών για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι εμπειρογνώμονας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.

Σύμφωνα με την καταγγελία του σκάφος με μετανάστες δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους ανοιχτά της Λέσβου.

2

Σημειώνεται ότι ο Bouckaert βρίσκεται στο νησί της Λέσβου και προσφέρει τη βοήθειά του.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δικές του εκτιμήσεις η επίθεση με φουσκωτό έγινε από Έλληνες ακροδεξιούς.

1

Όπως αναφέρει το lesvospost.gr, το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (9/10/2015) στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου πέντε άγνωστοι κουκουλοφόροι με ταχύπλοο επιτέθηκαν εν πλω σε 4 φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες και κατέστρεψαν τις μηχανές τους. Οι βάρκες έμειναν ακυβέρνητες να πλέον στο πέλαγος για περίπου οκτώ ώρες με κίνδυνο να ανατραπούν και να πνιγούν οι επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρκετοί πρόσφυγες (κυρίως άνδρες) έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να σπρώξουν τις βάρκες προς τις ακτές κολυμπώντας. Το συμβάν έγινε μάλλον στα διεθνή ύδατα και στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και η Τούρκικη Ακτοφυλακή καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός από γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στις ακτές της Τουρκίας.

Στην φωτογραφία που ανέβασε ο Buckaert στο Fαcebook όπου έκανε και την καταγγελία για το περιστατικό φαίνονται οι Ισπανοί ναυαγοσώστες να τραβάνε μια από τις τέσσερις πλαστικές λέμβους προς τις ακτές της Λέσβουμε τους άνδρες που είχαν πέσει νωρίτερα στη θάλασσα.

10

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικό καιρό η βρετανική Daily Mail είχε δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο οι μετανάστες είχαν μιλήσει τότε για ένοπλους κομάντος με κουκούλες οι οποίοι τρυπούσαν τις βάρκες και τους και τους άφηναν στο έλεος της θάλασσας.

Σχετικές ειδήσεις