ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι η Επιτροπή των Σοφών που οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες

Ποια είναι η Επιτροπή των Σοφών που οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες

Ένας συνταξιούχος κι ένας ασφαλισμένος μαθαίνουν για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις συντάξεις κι εκτός από δυστυχείς, νιώθουν και… ανόητοι! Όχι μόνον διότι το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, εντός του Νοεμβρίου προβλέπει τσεκούρι αλύπητο στις συντάξεις, αλλά διότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου την οποία εμπιστεύθηκε για να μπορέσει ξανά να ελπίζει, καταβαραρθώνει ζωές με τη λογική «αποφασίζομενων και διατάσσομεν»!

…ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Δεν είναι μόνον πως η σύνταξη στο άμεσο μέλλον, δε θα υπερβαίνει το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Σοφών του υπουργείου Εργασίας.

Δεν είναι μόνον ότι η σύνταξη θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα περιουσιακά κριτήρια του κάθε ασφαλισμένου ή αν είναι παντρεμένος ή άγαμος (λες και δε δούλεψε).

Δεν είναι μόνον ότι προτείνεται η λειτουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου που θα επενδύει τις εισφορές και θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τις αποδόσεις (!).

Η βασική σύνταξη, αποφάνθηκαν οι «Σοφοί» θα είναι 360 ευρώ. Μόνον που δε μας είπαν οι «Σοφοί», ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα…

Ποια είναι η Επιτροπή των Σοφών;

Η Επιτροπή «Σοφών» για το ασφαλιστικό συγκροτήθηκε μετά από απόφαση (δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια στις 21 Αυγούστου 2015) του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Αποτελείται από 12 άτομα, πανεπιστημιακούς, εργατολόγους, δικαστικούς.

Η πρώτη αντίδραση είχε προκληθεί τότε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς «παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μας, δεν κατέστη δυνατό να μετέχει κανένας εκπρόσωπος της ενεργού ή απόμαχης εργασίας, προερχόμενος από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ή εξειδικευμένος επιστήμονας προτεινόμενος από αυτές», ανέφερε επιστολή του Δικτύου προς τον υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία και κατέληγε με το… αυτονόητο: «Αναμένεται να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό μας κι εμείς απλώς να υποστούμε τις συνέπειες των έργων μας».

Όπως κι έγινε…

Πολλά από τα μέλη τα οποία επέλεξε ο υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος για να συστήσουν την Επιτροπή, τα γνώριζε από παλιά και με κάποια, μάλιστα, συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Όχι πως κατ’ ανάγκην ήταν αυτό το κριτήριο της επιλογής τους, αλλά είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να διαμορφώσουμε άποψη σχετικά με την αξιολόγηση επιλογής των μελών μιας Επιτροπής που αποφασίζει για το πως θα είναι η ζωή μας.

Η Επιτροπή δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 με τη μορφή του «κατεπείγοντος», ώστε να μελετήσει μία πρόταση του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό και να καταλήξει σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο η δαπάνη για τις συντάξεις το 2016, θα είναι μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ! Αυτό το σχέδιο έπρεπε πάση θυσία να φανεί πως δε συμβαδίζει με τις επιταγές του νέου Μνημονίου και να φανεί ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Αυτά είναι τα δώδεκα μέλη της Επιτροπής: Άννα Λιγωμένου (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Βασίλης Ανδρουλάκης (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Διονύσιος Γράβαρης (καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής), Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Κωνσταντίνος Κρεμαλής (ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Σταυρούλα Κτιστάκη (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Φρόλη Κουσκουνά (πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), Σπύρος Μαρκάτης (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Δημήτρης Μπούρλος (δικηγόρος εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα), Μιλτιάδης Νεκτάριος (καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης), Αθηνά Πετρόγλου (δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα) και Αγγελος Στεργίου (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας).

Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου…

Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής διακρίνουμε και τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Μιλτιάδη Νεκτάριο, πρώην ειδικό σύμβουλο την περίοδο 1983-1987 του Κώστα Σημίτη στο υπουργείου Εμπορίου.

Είναι ένας άνθρωπος με ισχυρή τεχνογνωσία στην ιδιωτική ασφάλιση και με εμπειρία για τα πεπραγμένα του μεγαλύτερου δημόσιου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, όπως το ΙΚΑ. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως επελέγη για τη θέση του διοικητή σε μία επίμαχη περίοδο προώθησης της μηχανοργάνωσης του οργανισμού.
Κατ’ άλλους μια «θολή» περίοδο για τα οικονομικά του ΙΚΑ και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του με εκατομμύρια ευρώ λόγω καθυστερήσεων με τη μηχανοργάνωση. Το 2011 ο Μιλτιαδης Νεκτάριος ανέλαβε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μεγάλης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Ένα άλλο μέλος αυτής της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Ξενοφών Κοντιάδης ο οποίος διαθέτει πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό και διαθέτει στενή σχέση με διάφορα υπουργεία τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι και αναπληρωματικό μέλος στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών διετέλεσε την τριετία 2000-2003. Ιδιαιτέρως, πάντως, είχε συζητηθεί η άποψή του για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού το οποίο είχε κρίνει «αντισυνταγματικό» για τρεις λόγους: «Αφενός γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος, αφετέρου γιατί η διατύπωση του ερωτήματος είναι εντελώς παράτυπη» και διότι «απαγορεύεται η διενέργεια δημοψηφισμάτων για ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος».

Η Επιτροπή «Σοφών», ο Λέων Τολστόϊ και οι άνθρωποι στους δρόμους…

Ιδιαίτερα δραστήρια και γνώστης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων είναι η και Αθηνά Πετρόγλου, επίσης μέλος της Επιτροπής «Σοφών» του υπουργείου Εργασίας. Είναι διευθύντρια του νομικού περιοδικού «Επιθεώρησις Δικαίου Κοινωνικής Ασφαλίσεως». Ενός χρήσιμου εργαλείου για τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την «εμπιστοσύνη» που του δείχνουν οι διοικήσεις ασφαλιστικών φορέων τα τελευταία χρόνια που το αγοράζουν ανελλιπώς. Όπως προκύπτει από τη Διαύγεια ο ΟΑΕΕ πλήρωσε 480 ευρώ «για τρεις ετήσιες συνδρομές έτους 2013», αλλά και το ΙΚΑ στην Έδεσσα την ίδια χρονιά κατέβαλλε 160 ευρώ για την αγορά ενός τεύχους (ΑΔΑ ΒΕΝΓ4691ΩΓ-1ΓΟ). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Αθηνά Πετρόγλου εργαζόταν μέχρι τον Ιούλιο του 2013 (Διαύγεια: ΑΔΑ: ΒΛ97Λ-ZIP) στο Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Η.ΔΙ.ΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ).

Αυτά και άλλα πολλά στην πλάτη του… «καμπούρη».

Ο επίλογος θα μπορούσε να ανήκει στον Τολστόι: «Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν το σοφό άνθρωπο. Πρώτον: κάνει ο ίδιος αυτά που συμβουλεύει τους άλλους να κάνουν. Δεύτερον: Δεν κάνει τίποτα που να αντιβαίνει στην αλήθεια. Τρίτον: είναι υπομονετικός με τις αδυναμίες των άλλων».

Την τελευταία λέξη πρέπει να έχουν οι άνθρωποι. Το μόνο τους «όπλο» απέναντι στην
«ακριβοπληρωμένη σοφία» δεν είναι άλλο από διαμαρτυρία. Ήδη την αρχή έκαναν από νωρίς το πρωί σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, με συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) καθώς και η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Για αύριο Παρασκευή (16/10/2015) έχει πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 6.30 μμ. και μισή ώρα αργότερα συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. «Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά ο λαός και η νεολαία είναι οι μόνοι που μέσα από τις συντονισμένες αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες τους σε κάθε χώρο και κλάδο, σε κάθε πόλη και γειτονιά μπορούν να αναστρέψουν αυτήν την κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Σχετικές ειδήσεις