ΕΛΛΑΔΑ

Liberation: Κάθε μέρα δύο νεκροί Αϊλάν στο Αιγαίο

Liberation: Κάθε μέρα δύο νεκροί Αϊλάν στο Αιγαίο

Μπορεί Σουλτς και Τσίπρας να φωτογραφίζονται με φόντο τις γιαγιάδες στη Λέσβο και να δηλώνουν αλληλέγγυοι απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει την σκληρή αλήθεια. Κάθε ημέρα δύο μικροί Αϊλάν ξεβράζονται στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι το εξώφυλλο της Liberation σήμερα, αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΪΛΑΝ;- ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΝΕΚΡΟΙ ΡΩΤΑ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ;

της Σοφίας Βεργοπούλου

Ακόμη 100 παιδιά πνίγηκαν από την ημέρα που το πτώμα του μικρού Αϊλάν ξεβράστηκε στα παράλια της Τουρκίας, γράφει η Liberation. Σε ύπνωση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στοιχίζει ανθρώπινες ζωές επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

liberation1

Ο επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος του Οργανισμού θυμίζει σε όλους ότι πάνω 450 πρόσφυγες έχουν χαθεί στα νερά του Αιγαίου. Μέσα σε 10 μήνες. Ανήλικα παιδιά ξεβράζονται πλέον καθημερινά.

Μετράμε 7 ναυάγια μόνο από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο και Ρόδο τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 86 ανθρώπους. Το ναυάγιο της Λέσβου στοίχισε τη ζωή 19 παιδιών, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η τραγωδία; Με δεδομένο ότι ο πόλεμος στη Συρία όχι μόνο δε σταματά αλλά εντείνεται, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες αναμένεται να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα.

soults 1

Αλλά η Ευρώπη συζητά και συζητά... Και οι εκπρόσωποί της φωτογραφίζονται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, συζητάνε με τους πρόσφυγες, αλλά μια άλλη ψυχρή αλήθεια είναι ότι αυτά λειτουργούν με τον κόπο των εθελοντών.

Το facebook κατακλύζεται από εκκλήσεις για βασικά αγαθά (παιδικές τροφές, ρούχα για μωρά και φάρμακα) τις οποίες απευθύνουν οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το βάρος του προσφυγικού.

NOTARA

Η Ύπατη Αρμοστεία διερωτάται ποια είναι η αξία της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε χώρες της Ένωσης όταν 200.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα μόνο τον Οκτώβριο.

Στη Λέσβο η Αγκαλιά, ο πυρήνας υποδοχής προσφύγων που είχε δημιουργήσει ο Παπα-Στρατής κάνει τον απολογισμό του τελευταίου 6μήνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Ήμασταν αρκετά αφελείς στο να πιστεύουμε πως με αυτό που κάναμε, εκτός των άλλων κάναμε και το πατριωτικό μας καθήκον, κάναμε «πλάτες» σε μια ελπίδα αλλαγής που ακόμα την περιμένουμε... Οι τοπικοί άρχοντες-η κυβέρνηση-η Ε.Ε. ακολούθησαν την πεπατημένη : αφήνουμε τους εθελοντές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς βρέθηκαν στη Μυτιλήνη και με «έκπληξη» είδαν με τα μάτια τους να καταφθάνει μια λαστιχένια βάρκα υπερφορτωμένη με πρόσφυγες. Είναι απορίας άξια η έκπληξή τους με δεδομένο πως το internet είναι κατακλυσμένο από φωτογραφίες και video με βάρκες που βουλιάζουν, με συντρίμια, με πνιγμένα παιδιά. Μήπως δεν έχουν σύνδεση; Με το internet και την πραγματικότητα;

Σχετικές ειδήσεις