ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου ελαιολάδου

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου ελαιολάδου

Στην ανάκληση νοθευμένου ελαιολάδου προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεχίζοντας τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της νοθείας στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης-Τμήμα Α), που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος, τo οποίο, ενώ επισημαίνεται ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο, αγνώστου προέλευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως παρασκευαστής φαίνεται ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου κωδικού τυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήμανση των προϊόντος παραπέμπει σε τοπωνύμιο της Πελοποννήσου, γνωστό για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχει ουδεμία σχέση με αυτό.

Πρόκειται για το προϊόν το οποίο πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», με την εμπορική ονομασία «ΕΛΘΕΑ», συσκευασίας των 5 λίτρων και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 30-5-2017.

Το προϊόν διακινήθηκε από τις επιχειρήσεις «ΣΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΪΟΣ, ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕΡΡΩΝ», το σούπερ μάρκετ «ΓΕΙΤΟΝΑΚΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ - ΧΑΡΤΙΚΑ - ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΑΛΔΕΜΗ 17, ΣΕΡΡΕΣ» και την «ΡΑΝΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΟΛΥΜΠΟΥ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες για την απομάκρυνση του ανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Αναφορικά με τα φαινόμενα αντιποίησης αρχής, ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι συνεχίζεται η παραβατική και παράνομη δραστηριότητα αγνώστων ατόμων, τα οποία, επικαλούμενα εργασιακή σχέση με το φορέα, προσπαθούν να αποσπάσουν xρήματα από εκπροσώπους επιχειρήσεων και καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, ζητώντας συνήθως την κατάθεση χρηματικού ποσού σε συγκεκριμένο λογαριασμό τραπέζης, για να αποφύγουν αυτοί διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους. Προσποιούνται, επίσης, τους περιφερειακούς ελεγκτές του ΕΦΕΤ, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν, έναντι τιμήματος, να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους ελέγχους.

Με αφορμή κάποια κρούσματα των τελευταίων ημερών τόσο στη νησιωτική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού αντιποίησης αρχής σε βάρος του φορέα.

Ο ΕΦΕΤ ζητά από τις διεπαγγελματικές οργανώσεις να ενημερώνουν τα μέλη τους ότι οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ αφενός δεν έχουν καμία συναλλαγή οποιασδήποτε μορφής με τους ελεγχόμενους και αφετέρου, κατά τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, φέρουν πάντοτε υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου και, σε κάθε άλλη περίπτωση όπου δεν αποδεικνύεται η ιδιότητα του ελεγκτή του ΕΦΕΤ, να προσφεύγουν άμεσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας τη συνδρομή της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ βρίσκεται ήδη από καιρό σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, βοηθώντας στην εξιχνίαση των εγκληματικών αυτών πράξεων.

Σχετικές ειδήσεις