ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Στα όριά τους οι κάτοικοι - Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Ειδομένη: Στα όριά τους οι κάτοικοι - Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, με τουςπρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύουν πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και όπως τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας «αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (αυτοί που δεν μπορούν να περάσουν στα Σκόπια), είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Η κ. Ξανθούλα Σουπλή επισημαίνει ότι «δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι περίπου 100 κάτοικοι της Ειδομένης (στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι), βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, στους οποίους τα Σκόπια δεν επιτρέπουν τη διέλευση καθώς δεν είναι Σύριοι, Ιρακινοί ή Αφγανοί.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας συχνής επισκέπτριας στο χωριό, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

«Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι σοβαρή» τονίζει -μεταξύ άλλων- η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».

«Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων» επισημαίνει η κ. Σουπλή και προτείνει «να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους» ενώ ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

Σχετικές ειδήσεις