ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με μετανάστες στην Αθήνα

Ειδομένη: Έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με μετανάστες στην Αθήνα

Έφτασαν στην Αθήνα, λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, τα πρώτα 13 λεωφορεία, στα οποία έχουν επιβιβαστεί μετανάστες από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης - Συνολικά θα μεταφερθούν γύρω στους 2.300 μετανάστες

TΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΝΑΣ ΙΡΑΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μετά από 10 ώρες ολοκληρώθηκε η επιχείρηση από την αστυνομία απομάκρυνσης των μεταναστών που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων και η οποία είχε ξεκινήσει από τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης (9/12).

Τα λεωφορεία άρχισαν να αναχωρούν ένα - ένα από τις 11:00 το πρωί από την Ειδομένη, μετά από την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή.

Τα πρώτα 13 λεωφορεία με 650 μετανάστες έφτασαν το απόγευμα στην Αθήνα, ενώ η άφιξη όλων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Μέχρι τις 9.30 είχαν φτάσει στην Αθήνα ήδη 1.200 μετανάστες.

Άτομα όλων των ηλικιών αποβιβάστηκαν από τα λεωφορεία, κρατώντας τις αποσκευές στα χέρια τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών, αντί να κατευθυνθούν προς τους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου, κινήθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας.

16049786

Συνολικά από το πρωί, 46 λεωφορεία με περίπου 2.300 μετανάστες, που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία από τον χώρο και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, έχουν μπει μέλη εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ και προσπαθούν να οργανώσουν ξανά τον χώρο προκειμένου να συνεχίσουν να υποδέχονται απρόσκοπτα πρόσφυγες που ξεκίνησαν να έρχονται από εδώ για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 400 άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι αρχικά ξήλωσαν τις σκηνές που βρίσκονταν πάνω στις γραμμές κι έπειρα προχώρησαν στην απομάκρυνση των μεταναστών και την επιβίβασή τους σε λεωφορεία, τα οποία βρίσκονται καθ' οδόν για την Αθήνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτοί θα φιλοξενηθούν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο.

Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε ήρεμα στο μεγαλύτερο μέρος της.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως έγιναν 10 προσαγωγές μεταναστών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και βρίσκονται στο ΑΤ Ειδομένης, ενώ σε ένα περιστατικό τραυματίστηκε από μαχαίρι ένας Ιρανός υπήκοος, πιθανότατα όμως σε συμπλοκή με ομοεθνή του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

twitter4 copy

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συντονιστής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Κιλκίς, Γιώργος Περπερίδης, ανέφερε ότι ο Ιρανός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του.

«Ο 29χρονος Ιρανός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είχε θλαστικό τραύμα στο χέρι και στο πόδι και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του και όχι από αστυνομικούς, όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Περπερίδης.

«Αφού ράψαμε τις πληγές του και έγινε ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος και διαπιστώσαμε ότι είναι καλά στην υγεία του, σε συνεργασία με την αστυνομία καλέσαμε ταξί που τον άφησε μαζί τον συνοδό του στον καταυλισμό προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να φύγουν» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της Telegraph, Oscar Webb, έγραψε στο twitter ότι ένας Ιρανός κατήγγειλε ότι συμπατριώτης του χτυπήθηκε από αστυνομικό με γκλομπ όταν αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τις γραμμές.

Εν τω μεταξύ, αμέσως πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές δημοσιογράφων που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, μεταξύ αυτών εργαζομένων στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press, όπως καταγγέλλεται. Και οι τέσσερις εργαζόμενοι στον Τύπο που προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

twitter

Την ίδια ώρα, η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και έχουν ήδη περάσει τρεις εμπορικές αμαξοστοιχίες από τα Σκόπια προς την Ελλάδα.

twitter5

«Πρόκειται για μία αμαξοστοιχία με 15 βαγόνια που μεταφέρει ζάχαρη, μία με 17 βαγόνια που μεταφέρει χημικά και μία της COSCO με 38 άδεια βαγόνια, που κατευθύνεται στον Πειραιά, για να φορτώσει», ανέφερε ο Ανέστης Σαχπελίδης, εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών, ο οποίος παράλληλα υπολογίζει τη ζημία που υπέστησαν οι μεταφορείς από τον αποκλεισμό, στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, δήλωσε ότι «εξελίχθηκε με ηρεμία η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών. Έχει αποσυμφορηθεί η περιοχή, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, και ήδη πέρασε η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία». Ο κ. Γκουντενούδης, συμπλήρωσε ότι η τοπική κοινωνία θα ηρεμήσει και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ξαναγίνει το ίδιο με εθνικότητες μεταναστών, που δεν μπορούν να περάσουν».

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια εδώ και αρκετές εβδομάδες επιτρέπουν τη διέλευση στα εδάφη τους μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Την περασμένη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Ειδομένης είχαν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν έβρισκε άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τους.

Πηγή φωτογραφιών: Oscar Webb (twitter)

Σχετικές ειδήσεις