ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο «ελληνικά» είναι τα κρέατα που αγοράζουμε ως... «ελληνικά;»

Πόσο «ελληνικά» είναι τα κρέατα που αγοράζουμε ως... «ελληνικά;»

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, εντοπίστηκαν παρατυπίες στο 70(!) των συνολικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το 2015!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ «ΤΡΕΛΟ ΠΑΡΤΙ» ΜΕ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ - ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών υποστηρίζουν πως το 40% των περιπτώσεων αφορούσε ελληνοποιήσεις κυρίως βοείου κρέατος από Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία ή κράτη της Λατινικής Αμερικής, πρόβειου με «διαβατήριο» Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σκοπίων, Νέας Ζηλανδίας και χοιρινού από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που εκτιμάται είναι πως η κατάσταση με τις παράνομες ελληνοποιήσεις είναι ακόμη πιο «τραγική» με δεδομένο ότι σε σύνολο 15.000 κρεοπωλείων σε όλη τη χώρα, εκατοντάδων σφαγείων και χιλιάδων κτηνοτρόφων, οι έλεγχοι για το 2015 δεν ξεπέρασαν τους 1.437 και για το 2014 στους 1.354!!!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Αντώνης Φωτόπουλος, γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ «Δήμητρα», οι περισσότερες παρανομίες καταγράφονται τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τον ίδιον, με αποδεκατισμένο τον ελεγκτικό μηχανισμό οι παρανομούντες δεν έχουν και πολλά να φοβηθούν.

Σε ότι δε αφορά στα πρόστιμα: Εάν ο ελεγκτικός μηχανισμός «τσιμπήσει» μία παρανομία η αρχική «τιμωρία» είναι μία απλή σύσταση. «Τη δεύτερη φορά το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αυξάνεται σε κάθε υποτροπή. Ωστόσο η νομοθεσία δεν προβλέπει κλείσιμο του καταστήματος», κατά τον Αντώνη Φωτόπουλο.

Σχετικές ειδήσεις