ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση - Μαζικοί αποκλεισμοί των δρόμων

Μπλόκα αγροτών: Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση - Μαζικοί αποκλεισμοί των δρόμων

Στη σκληρή τους στάση, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, επιμένουν οι αγρότες, καθώς επέστρεψαν στα μπλόκα, μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση της Agrotica.

Οι αγρότες έδωσαν ηχηρό «παρών» στη συμπρωτεύουσα, όπου διαδήλωσαν εναντίον του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Συνάντηση με τον Τσίπρα έκλεισε η «Πρωτοβουλία Αγροτών» - Αντιδράσεις από τους αγρότες στα άλλα μπλόκα

Δεκτό έγινε το αίτημα της «Πρωτοβουλίας των αγροτών» για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η ακριβής ημερομηνία συνάντησης όπως και η ατζέντα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, με δηλώσεις του στο Verianet. Ο κ. Ρήγας συναντήθηκε σήμερα στη Βέροια με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» και δήλωσε ότι υπάρχει από την πλευρά της συγκεκριμένης δύναμης που έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, μια σειρά από αιτήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι για να συζητηθούν.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», Θόδωρος Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο επισήμανε πως «εμείς ζητάμε για περισσότερο από ένα μήνα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση, απέναντι στο νομοσχέδιο που κατήρτισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος». Παράλληλα διευκρίνισε, ότι τα μέλη των 62 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που συντάσσονται με την «Πρωτοβουλία των Αγροτών» βρίσκονται στο δρόμο από τις 18 Οκτωβρίου «εποχή που κανένας άλλος δεν διαμαρτυρόταν».

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας από το μπλόκο του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος με αφορμή την είδηση ότι αντιπροσωπεία από τον πρωτογενή τομέα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «όποιος αγρότης, αυτή τη χρονική στιγμή συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, είναι "πιαστράκιας" και πουλάει τον αγροτικό αγώνα».

Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση του αγροτοσυνδικαλιστή στο μπλόκο των Μαλγάρων, Αχιλλέα Καμπούρη.

Τι αποφάσισαν οι συντονιστικές επιτροπές στο Κάστρο

«Σήμερα καταφέραμε να ενωθούν η γραβάτα με τη γαλότσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου ο κ. Τσακμάκης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έφτασε στις 19:30 το απόγευμα στην περιοχή του Κάστρου όπου και το μπλόκο των αγροτών.

Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία, όπως δήλωσαν όλες οι πλευρές, έχει σαν στόχο την κοινή αγωνιστική πορεία το επόμενο διάστημα, με φόντο την 4η Φεβρουαρίου που είναι η επόμενη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Από την πλευρά των αγροτών, ο Γιάννης Βάγγος επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτή τη φάση κανένα περιθώριο να είμαστε και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι στο δρόμο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο για να ξεκινήσει πιθανός διάλογος, είναι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το Ασφαλιστικό και οτιδήποτε άλλο έχει ανακοινωθεί.

Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση ήταν παρών από την πλευρά των δικηγόρων, ο κ. Βερβεσός από την πλευρά των φαρμακοποιών ο κ. Ζήκας από τους οικονομολόγους ο κ. Κολιός από ΤΕΕ ο αντιπρόεδρος κ. Μήλης και από τους γιατρούς ο κ. Χριστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επί τάπητος τέθηκε το πλαίσιο ευρύτερου συντονισμού και μάλιστα σημειώθηκε ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι στοχευμένα και συγκεκριμένα, με προβολή εκείνων των αιτημάτων που «ενώνουν το σύνολο των φορέων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως το Ασφαλιστικό». Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων έκαναν λόγο για ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο και μάλιστα προσδιόρισε ότι «δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά για ένα μαραθώνιο» ζητώντας διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου. Τόνισαν την ανάγκη να απευθυνθούν και στις κοινωνικές ομάδες «οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί αυτή την περίοδο στις κινητοποιήσεις», κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανέξοδες υποσχέσεις και εμπαιγμό» ζητώντας από τους αγρότες να στοχεύουν σε συγκεκριμένα αιτήματα έτσι ώστε, όπως είπαν, να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό μπλοκ το οποίο «θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και όποια άλλα μέτρα σκέπτεται».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων ζήτησαν από τους αγρότες να συμμετέχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου και μάλιστα σημείωσαν ότι «το αγροτικό θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση». Τόνισαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, έτσι ώστε η απεργία στις 4 Φλεβάρη να έχει τα πλέον μαζικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική οδός στο Κάστρο Βοιωτίας στο 110 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή από τις 6 το απόγευμα, ενώ η ίδια εθνική οδός έκλεισε και στο 210 χλμ. στο ύψος της Ανθήλης και στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης. Έχουν σκληρύνει τη στάση τους ωστόσο στη Φθιώτιδα και οι αγρότες της περιοχής του Δομοκού, επιβάλλοντας τρίωρους αποκλεισμούς στο δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα σε δύο σημεία - στην πόλη του Δομοκού και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγος.

Σε δύο σημεία έκλεισε και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Τα φορτηγά αυτοκίνητα που επιλέγουν αυτό το δρόμο για να αποφεύγουν τα διόδια, σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς εγκλωβίστηκαν αφού δεν υπάρχει διαφορετική διέξοδος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε εδώ την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica

Αγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Τριάντα τρακτέρ, ένα πόνι με «επιβάτες» την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Τσίπρα, και εκπρόσωποι δεκάδων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας το μπλόκο της Νίκαιας.

Ντουντούκες, συνθήματα και οι κόρνες των τρακτέρ έδιναν τον παλμό της συγκέντρωσης, με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Β. Μπούτας, έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής. «Να τα πάρει πίσω να κουβεντιάσουμε. Για κορόιδα μας έχει;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μπούτας παρατήρησε ότι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα σφίξει ο κλοιός, καθώς συντονισμένα θα αποκλειστούν και επαρχιακές οδοί από τις 5 το απόγευμα – μαζί με το κλείσιμο του κόμβου του Πλατυκάμπου, προβλέπεται και ταυτόχρονο κλείσιμο στην επαρχία Άγιας (στο Γερακάρι) αλλά και στην Μελούνα Ελασσόνας.

Στο προγραμματισμό είναι επίσης και νέα σύγκληση της Πανελλαδικής των μπλόκων σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Όσον αφορά στο μπλόκο των Τεμπών, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 το μεσημέρι συνεδρίαση εκπροσώπων των μπλόκων για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό - ενώ η Κοιλάδα θα κλείσει από τις 4 μέχρι τις 8 μ.μ. καθώς, αν και θα ξεκινήσει νωρίτερα η σύσκεψη, οι αγρότες θέλουν να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, για να μπορούν να κινηθούν οι προσερχόμενοι στην σύσκεψη αλλά και για να μπορούν να μετακινηθούν αγρότες που θέλουν πιθανώς να επισκεφθούν την Agrotica.

Στο πρόγραμμα των δράσεων εξάλλου που έχει προγραμματίσει το μπλόκο της Νίκαιας για τις ερχόμενες μέρες, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 30 Γενάρη.
  • Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 πμ, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό
  • Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 πμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2016 κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.
  • Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών που, όπως αναφέρει, «πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Έριξαν γάλα και έκαψαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στο Ρέθυμνο

Επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση των αγροτών στο Ρέθυμνο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εκατοντάδες τρακτέρ και αυτοκίνητα γεμάτα με διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διάβασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο παρέδωσαν σε αντιπροσωπεία της τοπικής κομματικής οργάνωσης.

Η «επίσκεψη» των διαδηλωτών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο συνεχίστηκε με κάψιμο των κομματικών σημαιών, σπάσιμο κάθε ταμπέλας που έφερε το έμβλημα του κυβερνητικού κόμματος.

a

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν επίσης αβγά και έχυσαν γάλα μέσα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδήλωση τελείωσε αφού πρώτα οι διαδηλωτές επανέλαβαν τη ρίψη γάλακτος στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, έξω από το μέγαρο της Αντιπεριφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών της ΠΑΣΥ στο διοικητήριο Αργολίδας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες της ΠΑΣΥ από το μπλόκο της Δαλαμανάρας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.

Οι αγρότες έφτασαν στο διοικητήριο με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου που έγραφε, «Μπλόκα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Παράλληλα, πέταξαν πορτοκάλια στο προαύλιο του διοικητηρίου και έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα λαιμητόμου, ενώ αντιπροσωπεία συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα τα μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ακόμη συνεχίστηκε με κάψιμο των κομματικών σημαιών, σπάσιμο κάθε ταμπέλας που έφερε το έμβλημα του κυβερνητικού κόμματος. οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της τσακώνικης πρωτεύουσας όπου πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια κι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο.

Κλείνουν δρόμοι και στην Αττική

Οι αγρότες των Μεσογείων προχώρησαν στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόροτ Μαρκοπούλου όταν απέκλεισαν το δρόμο στην διασταύρωση προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με περίπου 200 τρακτέρ για μία περίπου ώρα από τις 12:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι.

Όπως διαμηνύουν οι αγρότες δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, ωστόσο καλούν όλες τις κοινωνικές ομάδες να σταθούν στο πλευρό τους δείχνοντας κατανόηση. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί.

Τα μπλόκα σε Τέμπη και Νίκαια

Από τις 12:00 έως και τις 18:00 το απόγευμα παρέμεινε κλειστός ο δρόμος με τους αγρότες να καλούν σε παναγροτική συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο στις 14:00 το μεσημέρι προκειμένου να συντονίσουν εκ νέου τις ενέργειές τους. Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

«Οι αγρότες ξέρουμε, από την πείρα μας, ότι η κοινή λαϊκή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και τονίζεται: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιβίωσή μας».

Επίσης, όπως αναφέρουν, επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Για κλιμάκωση των μπλόκων σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία προετοιμάζονται οι αγρότες

Προετοιμασίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους πιο «συσπειρωμένα και συντονισμένα», πραγματοποιούν από σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και «από τη Δευτέρα όλα θα είναι διαφορετικά», τόνισαν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι εκ αυτών έχουν ήδη ορίσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει το νομό τους στην αυριανή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στα Τέμπη για τις 14:00 το μεσημέρι.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εξαίρεση τα διόδια των Μαλγάρων και τον κόμβο Νησελίου, που ακολούθησαν την απόφαση των Τεμπών για κλείσιμο δρόμων στο διάστημα 12.00-18.00, στα άλλα περισσότερα σημεία προγραμματίστηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί και πολλές…. διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2.

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Μας γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος μας τόνισε «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα «μπλόκαραν» το δρόμο 12.00-18.00, όπως και στα Τέμπη, ώστε να μην «ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί φτάνοντας Θεσσαλονίκη», όπως μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής, επικεφαλής του συντονιστικού στο μπλόκο, Αχιλλέας Καμπούρης. Διευκρίνισε δε, ότι «σήμερα επιτρέψαμε τη δίοδο σε πέντε τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, που κατευθύνονταν στη Λάρισα. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να δίνουμε «ελευθέρας» σε όσους θέλουν να πάνε στην Agrotica» και τόνισε «να φροντίζουν να περνούν πριν τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και κλείνουμε».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας».

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο. Το κλείσιμο στις 12.00-14.00 έγινε κανονικά, ενώ για το βράδυ, αποφασίστηκε κλείσιμο 19.00-21.00.

Στο νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν 19.00-21.00, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, θα αναχωρήσουν αύριο, προς τα δύο τελωνεία.

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη στη 13.00 το μεσημέρι, σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης «θα πάμε αντιπροσωπεία στα Τέμπη, με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη την χώρα».

Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, «έκλεισε συμβολικός αποκλεισμός το μεσημέρι, μιας ώρας και δεν θα γίνει τίποτα άλλο».Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, έγινε αποκλεισμός 12.00-18.00, κίνηση που θα επαναληφθεί και αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκλεισαν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι.

Το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής έχουν απλώς παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους χωρίς να «ενοχλούν» στην κίνηση των οχημάτων. Στο μπλόκο που βρίσκεται στα φανάρια του αεροδρομίου «Μακεδονία», ξεκίνησε αποκλεισμός 19.30 το βράδυ, διάρκεια μιας ώρας.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τη 13.00 και για μία ώρα, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20.00 το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνονται μικρής διάρκειας αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης έκλεισαν 12.00-14.00 το μεσημέρι. Όπως μας σημείωσε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις, όπως ενημέρωση του κόσμου στις πλατείες, διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματά μας κτλπ».

Πελοπόννησος

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.

Από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που υφίσταται οι οδηγοί οι οποίοι κινούνται από Τρίπολη προς Κόρινθο και αντίστροφα, αφού είναι κλειστά τα διόδια Νεστάνης από τις 12.00 το μεσημέρι και κινούνται αναγκαστικά από την παλαιά εθνική οδό μέσω Αχλαδόκαμπου. Οι αγρότες δήλωσαν πως θα ανοίξουν το δρόμο στις 4.00 το απόγευμα.

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας ενώ στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου με δύναμη εκατό τρακτέρ, πενήντα αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από διακόσια πενήντα άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας κυριολεκτικά όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη.

Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Αγρότες της Ηλείας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00

Στη δυτική Ελλάδα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στις 11 το πρωί, στον συγκοινωνιακό κόμβο της Λάρσου, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, αποκόπτοντας στην ουσία τη συγκοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου. Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος κι άλλες κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης.

Παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στον κόμβο Καρδίτσας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά. Στο μπλόκο της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, σήμερα Παρασκευή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.

Σχετικές ειδήσεις