ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση στην Ειδομένη για άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής

Επιχείρηση στην Ειδομένη για άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης (23/02/2016) επιχείρηση της Αστυνομίας προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 600 Αφγανοί, οι οποίοι το μεσημέρι της Δευτέρας (22/02) προχώρησαν σε κατάληψητου σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη,ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχουν στήσει τα Σκόπια στα σύνορα με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από το σημείο, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το σημείο της εκκένωσης.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η γραμμή είχε παραμείνει κλειστή για περίπου είκοσι ημέρες.

«Δεν θα φύγουμε αν δεν μας επιτραπεί να συνεχίσουμε το ταξίδι μας»

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν περίπου 600 Αφγανοί μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής μετά την απόφαση της Σερβίας και των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορά τους, έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Εκρηκτική εδώ και μέρες η κατάσταση στην Ειδομένη

Μετά την απόφαση της Σερβίας και των Σκοπίων να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Σκοπίων - Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.

Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η κάταληψη από ομάδα Αφγανών της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη ένταση το πρωί της Τρίτης.

Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.

Σχετικές ειδήσεις