ΕΛΛΑΔΑ

Κόλλησαν στο μπλόκο των Τεμπών πούλμαν με πρόσφυγες

Κόλλησαν στο μπλόκο των Τεμπών πούλμαν με πρόσφυγες

Στο μπλόκο των αγροτών στα Τέμπηέχει προκληθεί το απόλυτο χάος. Τα λεωφορεία με τους Αφγανούς μετανάστες από την Ειδομένη, δεν μπορούν να περάσουν. Όπως και τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες από τον Πειραιά που μεταφέρονται προς Ειδομένη, την ίδια μοίρα έχουν. Στα «κάγκελα» η Αστυνομία!

Τουλάχιστον τέσσερα λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες από την Αθήνα για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι εγκλωβισμένα το πρωί της Τρίτης (23/02/2016) στην κοιλάδα των Τεμπών, στο σημείο όπου έχουν εδώ και περίπου ένα μήνα στήσει μπλόκο οι αγρότες της Λάρισας.

Τα λεωφορεία σταμάτησαν μετά από σχετική οδηγία των αρχών, ώστε να υπάρξει μία ομαλή ροή στα σύνορα και να μην προκληθεί συνωστισμός.

Από την Ειδομένη προς την Αθήνα έχουν αναχωρήσει 14 λεωφορεία με υπηκόους από το Αφγανιστάν!

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς Σκοπίων, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

«Εγκλωβισμένοι» στα Τέμπη...

Θυμίζουμε ότι αρχές Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, είχαν πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία στο μπλόκο των Τεμπών διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο να τους επιτραπεί η διέλευση και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ειδομένη.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας έχει ζητήσει ενισχύσεις για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση!

Διαβάστε την ανακοίνωση των Αστυνομικών:

«Περίπου εδώ και είκοσι ημέρες, με σχετική διαταγή του Α.Ε.Α., η Δ.Α. Λάρισας ενεργεί σε προκαθορισμένα σημεία επί του οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε. "ανασχέσεις" σε λεωφορεία με πρόσφυγες που κινούνται προς Ειδομένη, με σκοπό να μην υπάρχει συμφόρηση και πίεση στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Ως σωματείο αφήσαμε να περάσει λίγο χρονικό διάστημα, μήπως και ατονήσει το όλο ζήτημα, συνιστώντας και στους συναδέλφους να κάνουν την ανάλογη υπομονή. Δυστυχώς όμως η κατάσταση τείνει να παγιωθεί. Καθημερινά η Δ.Α. Λάρισας καλείται να διαχειριστεί περί τα σαράντα (40) λεωφορεία προς Ειδομένη και περίπου έξι (6) που επιστρέφουν Αθήνα καθόσον δε γίνονται δεκτοί στα Σκόπια, συν τα όποια περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας.

Η διαχείριση αυτή σημαίνει συν τοις άλλοις και απασχόληση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ατόμων ανά βάρδια, δηλαδή εξήντα (60) το εικοσιτετράωρο! Έχουμε υπηρεσίες όπως η Ο.Π.Κ.Ε. και το Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων που απασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Προφανώς σε αυτή τη περίπτωση την υπηρεσία δεν την ενδιαφέρουν τα «κουτάκια» των στατιστικών; Μας προξενεί επίσης απορία γιατί η διαχείριση αυτή αρχίζει από τη Λάρισα και όχι νωρίτερα, έτσι ώστε το βάρος να επωμίζεται σε όλους τους νομούς ως το Κιλκίς.

Επειδή όπως προείπαμε διαφαίνεται ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μόνιμη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κοινωνικά γεγονότα π.χ. γήπεδα, μεγάλη πιθανότητα αγροτικών κινητοποιήσεων κ.α. ζητούμε:

Την ενίσχυση της Δ.Α. Λάρισας από όμορους νομούς, τουλάχιστον με ένα περιπολικό και δύο συναδέλφους ανά βάρδια.
Την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενημέρωση της Δ.Α. Λάρισας έτσι ώστε οι όποιες διαταγές για τα μέτρα να εκδίδονται το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια της εβδομαδιαίας υπηρεσίας καθότι δεν είναι πλέον έκτακτο γεγονός, έτσι ώστε να μεταβάλλεται συνεχώς η διάταξη της υπηρεσίας.

Να υπάρχει διέλευση της υπηρεσιακής καντίνας τουλάχιστον δύο (2) φορές ανά βάρδια για παροχή πρόχειρου φαγητού και ζεστών ροφημάτων στους συναδέλφους.

Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι τεράστιο. Όχι όμως η διαχείριση του να αφήνεται σχεδόν αποκλειστικά στις πλάτες των συναδέλφων. Σε ότι μας αναλογεί είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τα μέγιστα, χωρίς όμως να υποχωρούμε σε οποιοδήποτε κεκτημένο δικαίωμα μας».

Στην περιοχή της Σκοτίνας βρίσκονται έξι πούλμαν με 289 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και 52 παιδιά!

Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μοιραστούν στους ανθρώπους που βρίσκονται στα πούλμαν στην Σκοτίνας της Κατερίνης, απευθύνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου».

Μέλη της εθελοντικής ομάδας θα μεταβούν το μεσημέρι της Τρίτης (23/02/2016) στη Σκοτίνα για να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στους πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν να συγκεντρώσουν στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης μικρά νερά και χυμούς, γάλα διαρκείας σε χάρτινη συσκευασία, πλαστικά μπωλ, ποτήρια και κουτάλια, μανταρίνια, μπανάνες, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα και πάνες για μωρά.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 400 πρόσφυγες – κυρίως από τη Συρία – βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, είναι άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από την απόφαση των Σκοπίων να κλείσει τα σύνορα στην Ειδομένη είναι περίπλοκη και προκαλεί ντόμινο εξελίξεων σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο.

Μουζάλας: Πραξικοπηματική η ενέργεια των Σκοπίων!

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτηρίζει την ενέργεια των Σκοπίων ως «πραξικοπηματική».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Μουζάλας είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μία πραξικοπηματική ενέργεια. Πέντε αρχηγοί αστυνομιών, παίρνουν μία απόφαση που αλλάζει την απόφαση των Πρωθυπουργών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δείτε ΕΔΩ.

Διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών για τη διοργάνωση διάσκεψης για το προσφυγικό στη Βιέννη εν τη απουσία της Ελλάδας!

Πριν από λίγη ώρα γνωστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα εναντίον της Αυστρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη, Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε το διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας, Αντρέα Ίκιτς Μπεμ.

Ο Πέτρος Μαυροειδής –κατόπιν εντολής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά – εξέφρασε την Πρέσβη της Αυστρίας την θέση πως με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια, επιχειρείται να ληφθούν – εν τη απουσία της Ελλάδας - αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ο Έλληνας πρέσβης εξέφρασε την αρνητική εντύπωση και από το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Σχετικές ειδήσεις