ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: 'Η συγκλονιστική ιστορίας μιας γιαγιάς στην Αθήνα που φιλοξενεί πρόσφυγες...

Αποκλειστικό: 'Η συγκλονιστική ιστορίας μιας γιαγιάς στην Αθήνα που φιλοξενεί πρόσφυγες...

Η Γεωργία Καραγκούνη διηγείται αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr την ιστορία της και στέλνει ετούτες τις δραματικές ώρεςγια τους χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, ένα πολύτιμο μήνυμα. Πως μπροστά στην ψυχή των ανθρώπων, καμία κυβέρνηση και κανένα καθεστώς, δεν στάθηκαν ικανά να υψώσουν ανάστημα...

Γεννήθηκε στη Γερμανία επί Χίτλερ - Μεγάλωσε σε οικογένεια που φρόντιζε τους ανθρώπους να γλιτώσουν από τα κρεματόρια - Σήμερα σε ηλικία 80 ετών φιλοξενεί πρόσφυγες στο σπίτι της στην Αθήνα!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Η Γεωργία Καραγκούνη έχει ελληνικό όνομα.

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1936 όταν ο Αδόλφος Χίτλερ και η ναζιστική του αγχόνη, έκαναν κουμάντο. Θυμάται ακόμη την αγωνία της οικογένειάς της να γλιτώσει ανθρώπους από τα κρεματόρια. Να τους κρύψει για να τους φροντίσει. Θυμάται ακόμη τον εαυτό της να αρρωσταίνει βαριά από την πείνα - «πληρωμή» στην «απειθαρχία» απέναντι στους Ναζί.

«Δεν ήμουν κουτό παιδί. Κατάλαβα αμέσως. Ντράπηκα τόσο για την χώρα μου. Ο Χίλτερ έκανε φοβερά πράγματα. Ήταν διάβολος. Μπροστά του ο Στάλιν ήταν άγγελος! Από τότε συνεχίζω να κάνω ότι κάνω και τώρα: να βοηθάω ανθρώπους», μας περιγράφει.

Από το 1967 ζει μόνιμα στην χώρα μας. Αγάπησε, παντρεύτηκε και ακόμη ζει με τον αγαπημένο της σύζυγο ο οποίος πια είναι «συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου», όπως μας περιγράφει.

Καθολική, Χριστιανή ορθόδοξη. Από Γερμανίδα έγινε Ελληνίδα και τα τελευταία χρόνια φροντίζει πρόσφυγες.

Έχει και έναν πολύ αγαπημένο... «γιο», όπως τον νιώθει και τον αποκαλεί. Ένα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν που πριν από μερικά χρόνια φρόντισε στην Ελλάδα. Τότε που ο νεαρός ήταν κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν και έφυγε για να γλιτώσει τον θάνατο, εκείνη τον συνάντησε στην πλατεία Βικτωρίας και τον πήγε στο σπίτι της. Τον φρόντισε σα να είναι το δικό της παιδί...

Όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε για τον νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, εκείνος επέστρεψε πίσω. Αλλά πότε του δεν ξέχασε την Ελληνίδα γιατρό, την Ελληνίδα «μάνα», όπως αποκαλεί την Γεωργία Καραγκούνη. Έχει πάει τέσσερις φορές να τον δει. Εκκρεμεί, όπως μας λέει η ίδια, μία ακόμη. Ο «γιος» της, την περιμένει...

Εδώ την βλέπετε στην πλατεία Βικτωρίας την Πέμπτη (25/02/2016)

giagia copy copy

«Ο θείος του ήταν στους Ταλιμπάν», περιγράφει στο Newsbomb.gr, η 80χρονη γυναίκα η οποία πριν από λίγες ώρες, πήγε πάλι στην πλατεία Βικτωρίας προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες.

Μέχρι τα 68 της αυτή η εκπληκτική γυναίκα, εργάζονταν στο ΙΚΑ του Νέου Ψυχικού. Τότε η ελληνική πολιτεία αποφάνθηκε πως έπρεπε να την «στείλει» στη σύνταξη. Δεν μπορούσε πια να συνταγογραφεί φάρμακα.

«Δεν κάνω κάτι παραπάνω από αυτό που μπορώ να κάνω! Έχω αυτό το δωμάτιο. Μπορώ να το δίνω αυτό το δωμάτιο!» μας λέει.

Έλα, όμως, που η ψυχή αυτής της γιαγιάς είναι ικανή να καβαλικεύσει και την πλέον... αλαζονική νιότη!

«Εγώ ουδέποτε ήμουν άνθρωπος με πολλά λόγια. Μου άρεσαν οι πράξεις. Αλλιώς δεν θα γινόμουν και γιατρός...»

Όταν, λοιπόν, συνταξιοδοτήθηκε, συνέχισε να παρέχει γνώσεις - φροντίδα και εμπειρία σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, πότε μόνη της και πότε μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Κι όταν τα χρόνια πέρασαν και η κατάσταση στην Ελλάδα άρχισε να σκληραίνει με πρόσφυγες και μετανάστες, τόσο πιο πολύ εκείνη δούλευε στο πλευρό των ανθρώπων.

«Τώρα, έχω τρεις Αφγανούς πρόσφυγες στο δωμάτιο» μας λέει.

giagia

Το όνειρά της;

Να ξεκινήσει δουλειά «σε ένα ιατρείο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού» μας λέει...

Αν δεν τα καταφέρει, επόμενος στόχος της είναι να ταξιδέψει πάλι στο Αφγανιστάν για να συναντήσει τον «γιο» της.

Δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι.

«Κάθε φορά που πήγαινα, ο "γιος" μου με φρόντιζε για να μην με πειράξουν -επειδή είμαι Ευρωπαία και Χριστιανή- αν και αναγκαστικά φορούσα μαντήλα για να μην φαίνομαι», περιγράφει.

Και τώρα;

Τώρα η 80χρονη Γεωργία Καραγκούνη εξελίσσει την ζωή της και χαμογελά. Αλλά αυτό που θέλει είναι να χαμογελούν και οι άλλοι.

Με ανθρώπους σαν και την 80χρονη γιαγιά, ίσως κάποτε να αλλάξει ετούτος ο κόσμος. Καλύτερος να γίνει...

Σχετικές ειδήσεις