ΕΛΛΑΔΑ

Die Welt: Εγκαταλείποντας την Ειδομένη

Die Welt: Εγκαταλείποντας την Ειδομένη

Στις δύσκολες συνθήκες για τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ειδομένη αναφέρεται εκτενές χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Το άρθρο ξεκινά με την ιστορία ενός 23χρονου σύρου πρόσφυγα από το Αλέπο, ο οποίος ύστερα από τρεις εβδομάδες στην Ειδομένη αποφάσισε να φύγει για την Αθήνα, μην έχοντας πλέον καμία ελπίδα για άνοιγμα των συνόρων με τη ΠΓΔΜ.

«Θα πληρώσει 25 ευρώ για να ταξιδέψει με ένα λεωφορείο για την Αθήνα. Εκεί θα αναζητήσει ένα φθηνό ξενοδοχείο, για να κάνει επιτέλους “ένα πραγματικό μπάνιο“ όπως λέει.

Πώς θα συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί, ακόμη δεν το γνωρίζει. Προορισμός του είναι η Στουτγάρδη, όπου πριν από έξι μήνες κατάφερε να φτάσει η γυναίκα του με το μικρό παιδί τους μέσα σε δύο ημέρες. Επειδή τα αναγκαία χρήματα για το παράνομο ταξίδι στο Αιγαίο δεν του έφταναν, είχε αναγκαστεί να παραμείνει στην Τουρκία. Δουλεύοντας ως σερβιτόρος κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό. Ωστόσο έφτασε πολύ αργά».

Στη συνέχεια του άρθρου περιγράφεται σε λίγες γραμμές η απελπιστική κατάσταση στην Ειδομένη: «Το Σάββατο βρίσκονται εκεί περίπου 12.000 μετανάστες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οι πλειοψηφία έχει καταλύσει σε μικρά αντίσκηνα κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στη βροχή, υποφέρουν από το κρύο και την υγρασία ενώ δέχονται βοήθεια μόνο από εθελοντές. Κυρίως τα παιδιά απειλούνται από ιώσεις και γαστρεντερίτιδα» καταλήγει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Σχετικές ειδήσεις