ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Σύσκεψη φορέων για την κατάσταση στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου

Λάρισα: Σύσκεψη φορέων για την κατάσταση στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου

Ευρεία σύσκεψη φορέων με στόχο τον συντονισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν από την λειτουργία της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο, πραγματοποιήθηκε σήμερα με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, της 5ης ΥΠΕ, λοιπών υγειονομικών φορέων αλλά και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι και αντάλλαξαν απόψεις για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος το οποίο αποτελεί πλέον μέρος και της τοπικής καθημερινότητας. Όπως είναι γνωστό, στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται ήδη 1390 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ σήμερα μετά το μεσημέρι μετακινήθηκαν στο καταυλισμό και 175 πρόσφυγες από τα Τρίκαλα με τον συνολικό αριθμό να φθάνει πλέον τα 1565 άτομα.

Η δυναμική του χώρου προς το παρόν, προβλέπει την φιλοξενία 1600 ατόμων με δυνατότητες επέκτασης, με τον δήμαρχο Λάρισας πάντως, να έχει καταστήσει σαφές ότι ο συνολικός αριθμός των φιλοξενουμένων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 2000.

Ζητούμενο της σύσκεψης υπήρξε η αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και ο προγραμματισμός και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστούν οι κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο εντοπισμός των ελλείψεων και η καταγραφή των αναγκών αλλά και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των ενεχόμενων στην προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, οι προσπάθειες των φορέων θα επικεντρωθούν σε τρείς θεματικές ενότητες:

  • παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • παρουσία εθελοντών για την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρωθεί από τις προσφορές των Λαρισαίων
  • δημιουργική απασχόληση παιδιών.

Όλες οι δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης θα λειτουργούν υπό την εποπτεία και σε άμεση συνεννόηση με το συντονιστικό όργανο της δομής, όπως αυτό προβλέπεται από αποφάσεις του διυπουργικού συντονιστικού οργάνου για τους πρόσφυγες. Εξάλλου, οι φορείς εντάχθηκαν στους τρείς θεματικούς κύκλους (ένας για κάθε μια από τις προαναφερθείσες δράσεις), ενώ ορίστηκαν και πρόσωπα αναφοράς ώστε σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα.

Μικρή ένταση εξάλλου επικράτησε κατά την έναρξη της σύσκεψης, όταν μέλη της ανοιχτής συνέλευσης αναρχικών Λάρισας, με παρέμβασή τους διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των προσφυγών στο Κουτσόχερο, με αφορμή και βίντεο που κυκλοφόρησε όπου φαινόταν η «άναρχη» μοιρασιά εφοδίων σε πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού, το επίμαχο βίντεο έδειχνε πρόσφυγες που είχαν παραβιάσει αποθηκευτικό χώρο και πετούσαν διάφορα εφόδια σε άλλους πρόσφυγες, ενώ όπως παρατήρησε, ο αριθμός των προσφυγών είναι τόσο μεγάλος και το προσωπικό τόσο λίγο, που υπάρχει δυσκολία στην παρακολούθηση των κινήσεων σε όλο το χώρο. Εν τέλει οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν.

Σχετικές ειδήσεις