ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο… νερουλάς Σπύρος Λούης και ο πρώτος Ολυμπιονίκης

Πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο… νερουλάς Σπύρος Λούης και ο πρώτος Ολυμπιονίκης

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε το 1894 όταν και ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνέδριο που οργανώθηκε από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι.

Ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα ύστερα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα.

Η ανάληψη των Αγώνων έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος για την μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα. Όλοι εργάζονταν πυρετωδώς για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου, ξαναχτίστηκε από την αρχή με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ!

Οι αγώνες κράτησαν δέκα μέρες, αρχής γενομένης από τις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με της εθνική μας επέτειο, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος από τα 75 χρόνια αφότου άρχισε η ελληνική επανάσταση. Η ημερομηνία εκείνη με το καινούριο ημερολόγιο είναι σήμερα η 6η Απριλίου, είναι δηλαδή η ημερομηνία που κάθε χρόνο γιορτάζεται η «Ολυμπιακή ημέρα».

Ο πρώτος Ολυμπιονίκης

Στις 6 Απριλίου 1896 στέφεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιάδων. Ήταν ο 27χρονος τότε Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόννολλυ, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ.

Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα δε συμμετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα και αυτά μόνον αντρικά. Οι Αμερικανοί κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια τα περισσότερα στο στίβο- αλλά η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα σε σύνολο (50), από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά.

Ο Σπύρος Λούης

Ήρωας της πρώτης Ολυμπιάδας ήταν ο Σπύρος Λούης ο οποίος αποθεώθηκε από τους θεατές και η νίκη του στο Μαραθώνιο πέρασε στην ιστορία!

Ωστόσο, ο… νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης δε συμπεριλαμβάνοντα ανάμεσα στους γνωστούς αθλητές της εποχής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής.

LOUIS

Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Mαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόστασn, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα.

Ο Σπύρος Λούης που είχε γεννηθεί το 1872 και πέθανε το 1940 δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο και ίσως ήταν αυτό που συντήρησε το θρύλο του…

Σχετικές ειδήσεις