ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: 225 Σύροι μετανάστες αναχώρησαν οικειοθελώς για τη Λέρο - Αντιδρά ο δήμαρχος του νησιού

Χίος: 225 Σύροι μετανάστες αναχώρησαν οικειοθελώς για τη Λέρο - Αντιδρά ο δήμαρχος του νησιού

Στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στη Λέρο μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (7/4) 225 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι δήλωσαν οικειοθελώς τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του νησιού της Χίου.

Το Tera Jet με τους Σύρους πρόσφυγες απέπλευσε περίπου στις 2:30 το μεσημέρι, από το λιμάνι των Μεστών, πραγματοποιώντας το πρώτο δρομολόγιο στο πλαίσιο του σχεδίου ομαλοποίησης της λειτουργίας των δομών του νησιού.

Τα κέντρα φιλοξενίας στη ΒΙΑΛ και τη Σούδα έχουν υπεράριθμους ανθρώπους, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «κατασκηνώσει» στο λιμάνι, ζητώντας να φύγουν άμεσα από το νησί. Οι πρόσφυγες που αναχώρησαν είναι 139 ενήλικες, 71 παιδιά και 15 βρέφη.

Η προσπάθεια της αστυνομίας, με την συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Επί ποδός πολέμου η Λέρος για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο.

Ο δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε σφοδρές ενστάσεις και είπε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει προσέγγιση στο λιμάνι πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο 91.5» της Κω, ο κ. Μιχάλης Κόλλιας ανέφερε:

«Δεν έχω παρά να υλοποιήσω τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που η απόφαση λέει δυναμικές κινητοποιήσεις . Να μην αφήσουμε να προσεγγίσει κανένα πλοίο με πρόσφυγες και μετανάστες εκτός των διοικητικών ορίων της Λέρου και από εκεί και πέρα, με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος και με όσους κατοίκους το επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν, να αποτρέψουμε την παραμονή των ανθρώπων αυτών. Καλοπροαίρετα. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε βάρη τα οποία δεν μας αναλογούν».

O Δήμαρχος Λέρου, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο ίδιος δέχτηκε να δημιουργηθούν δομές στο νησί με προϋπόθεση η φιλοξενία να είναι για λίγες ημέρες και η ταυτοποίηση να γίνεται άμεσα.

«Εξαπατήθηκα. Ξεκάθαρα σας το δηλώνω. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων δυστυχώς που δεν έχουν γίνει σεβαστές. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα αλλά δεν πρέπει να μεταφερθεί το ζήτημα στα νησιά μας καθώς θα έχει τρομερή συνέπεια στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας» σημείωσε.

Πηγή: astraparis.gr

Σχετικές ειδήσεις