ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Επτά τραυματίες εξαιτίας των επεισοδίων- Εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση

Ειδομένη: Επτά τραυματίες εξαιτίας των επεισοδίων- Εκτονώνεται σταδιακά η κατάσταση

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ προσφύγων και σκοπιανών αστυνομικών, στην Ειδομένη, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων, που ξέσπασαν γύρω στις 11:30 το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου. Απ' αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τους σκοπιανούς αστυνομικούς , με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νύχτα, ανάβοντας φωτιές, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται ουρά στη διανομή φαγητού.

Σχετικές ειδήσεις